Nové dopravné značenie zakazuje prejazd tranzitnej nákladnej doprave cez obce Rosina, Višňové a Turie


Foto: Nové dopravné značenie zakazuje prejazd tranzitnej nákladnej doprave cez obce Rosina, Višňové a Turie

Cez obce Rosina, Višňové a Turie v žilinskom okrese už nebudú prechádzať nákladné autá s hmotnosťou väčšou ako 12 ton. Vyplýva to z nedávno umiestneného zvislého dopravného značenia, ktoré sa nachádza vo viacerých častiach ulíc Rosinská a Vysokoškolákov v Žiline.

Značky upozorňujúce na vylúčenie tranzitnej dopravy boli osadené priebežne na spomínaných uliciach aj priamo pri križovatke. Spomínané obce slúžia už niekoľko rokov ako efektívna obchádza pre mnohých motoristov prichádzajúcich z Rajeckej doliny. Dôvodom je najmä zlá dopravná situácia v žilinskej mestskej časti Bytčica a neustále sa tvoriace kolóny.

Vodiči si preto v čase dopravnej špičky vyberajú alternatívnu trasu cez tri obce a žilinské sídlisko. Podobne to funguje aj v popoludňajších hodinách, keď sa väčšina z nich vracia domov z práce. Postupne ale začali k osobnej doprave na desaťkilometrovej trase pribúdať aj nákladné autá.


Tranzitná doprava komplikuje život viacerých obyvateľov. V obciach Rosina a Turie už istý čas platí zóna s maximálnou povolenou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Napriek tomu jazdia niektoré osobné aj nákladné autá výrazne rýchlejšie. Nové riešenie by mohlo prispieť k ďalšiemu upokojeniu situácie.

Úplným riešením nevyhovujúcej situácie, ktorá sa priamo týka aj obcí Porúbka, Lietavská Lúčka, mestskej časti Bytčica a čiastočne aj ulice Vysokoškolákov v Žiline, je až výstavba prvej etapy diaľničného privádzača, ktorý sa napojí za Porúbkou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu