Žilinčania sa obávajú odcudzenia mosadzných kameňov na počesť obetí fašizmu, pre nízku cenu sa ich krádež neoplatí


Foto: Žilinčania sa obávajú odcudzenia mosadzných kameňov na počesť obetí fašizmu, pre nízku cenu sa ich krádež neoplatí Foto: Antikomplex.sk

Informácia o lesklých dlažobných kockách, ktoré slúžia ako pamätník pre obete koncentračných táborov a zároveň pripomienka nacistickej perzekúcie, vyvolala medzi Žilinčanmi nečakané reakcie. Okrem pozitívneho ohlasu prevládala medzi čitateľmi obava, že kamene budú odcudzené.

Pamätné kocky majú byť počas najbližšej soboty vložené do dlažby na Mariánskom námestí v Žiline, priamo pred dom židovskej rodiny zavraždenej v Osvienčime. V predošlom článku sme kamene nazvali zlatými alebo zlatistými, čím sme opisovali ich farbu a lesk. Množstvo čitateľov však na sociálnej sieti vyjadrilo obavu, že budú takéto dlažobné kocky okamžite ukradnuté.

„Ak je niekto schopný dolovať PET fľaše v totálnom bordeli v kontajneroch a železo priťahovať ako Magneto z Marvelu tak čo bude s týmto? Dúfam, že to poriadne zabetónovali,“ napísal znepokojený čitateľ.

Upozorňujeme preto, že dlažobné kamene v skutočnosti tvoria betónové kvádre, na ktorých sú pripevnené mosadzné tabuľky s informáciami o obetiach. Majú preto omnoho väčšiu historickú a citovú hodnotu, než skutočnú cenu. Príkladom je spoločnosť Kovomat Slovakia, s. r. o. s pobočkou v Žiline, ktorá za kilogram mosadze ponúka menej než 3 eurá.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu