V Žiline kontrolujú stav drevín, niektoré sú pre havarijný stav vhodné na výrub, iné odborníci ošetria


Foto: V Žiline kontrolujú stav drevín, niektoré sú pre havarijný stav vhodné na výrub, iné odborníci ošetria Foto: ilustračné

Mesiace august a september povedie žilinská samospráva v znamená arboristického ošetrenia vybraných stromov v meste. Cieľové oblasti sa nachádzajú predovšetkým v centrálnej zóne mesta, na námestiach i v okolí škôl a parkov, kde pri nevhodnej starostlivosti o dreviny hrozí nebezpečenstvo úrazu.

Aktuálne sa pripravuje verejné obstarávanie na realizáciu ošetrenia pre 100 stromov, pričom tzv. dynamické väzby budú inštalované na približne 80 stromov. Starostlivosť o zeleň a verejný priestor je dlhodobou prioritou vedenia mesta, aj preto úrad vybavil súhlas na ošetrenie stromov, ktoré má vo vlastníctve štát.

Pred iniciovanou akciou prejavili záujem o sanáciu stromov arboristi Ján Supuka, Martin Moravčík a Tomáš Paňák, ktorí na báze dobrovoľnosti inštalovali na stromy v parku Ľudovíta Štúra korunové istenie zabezpečené nadáciou PROMA FOR PEOPLE.


Zaistené boli zatiaľ dva duby, arboristi ale plánujú inštalovať laná na ďalšie tri javory a jeden vzácny ľaliovník tulipánokvetý. Zabezpečiť sa rozhodli aj ikonickú borovicu lesnú pred Paľovou búdou oproti Žilinskej univerzite.   

Žilinská samospráva realizovala ešte v máji ošetrenie ďalších 12 chránených stromov z dôvodu, že stromy boli v zlom zdravotnom stave. Zanedbaná starostlivosť sa prejavila v podobe suchých konárov, čo znižovali fyziologickú i estetickú hodnotu drevín. Išlo o dreviny druhu lipa malolistá na Kysuckej ceste či medzi komunikáciami Rajecká a Bytčická.

V súčasnosti prebieha v rámci mesta kontrola stromov, po ktorej sa následne stanovia kusy, ktoré sú v havarijnom stave vhodné na výrub v mimovegetačnom období.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu