Žilinský kraj získal druhé miesto v iniciatíve Do práce na bicykli, najazdil takmer 400-tisíc kilometrov


Foto: Žilinský kraj získal druhé miesto v iniciatíve Do práce na bicykli, najazdil takmer 400-tisíc kilometrov Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Národná kampaň Do práce na bicykli, ktorej cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v slovenských mestách má za sebou už 9. ročník.

Zapojiť sa doň mohli tímy, ktorých členovia sú zamestnancami jednej firmy alebo inštitúcie so sídlom alebo pracoviskom v danom meste. Aj takouto formou sa samosprávy snažili motivovať ľudí, aby tento spôsob dopravy využívali napríklad pri cestovaní do práce. 

„V rámci výsledkov iniciatívy získal Žilinský kraj spomedzi všetkých krajov druhé miesto. Za Žilinskú župu sa aktivity zúčastnilo až 2718 jednotlivcov, ktorí súťažili v 786 tímoch a vykonali až 54 380 jázd. Celkovo tak najazdili 380 954 kilometrov, čím ušetrili 109 465 kilogramov oxidu uhličitého,“ informuje ŽSK na sociálnej sieti. 


Prvé miesto si odniesol Bratislavský kraj. V rebríčku miestnych samospráv bola z pochopiteľných dôvodov Bratislava takisto na prvom mieste. Na druhom mieste je s takmer 126-tisíc najazdenými kilometrami mesto Martin a tretie miesto získava opäť Žilina s 111-tisíc najazdenými kilometrami. 

Kampaň Do práce na bicykli je súťaž, a tá by mala mať svojich víťazov. Hlavnou motiváciou pre zapojenie sa by však mal byť hlavne dobrý pocit z toho, že robíme niečo pre svoje zdravie, svoje mesto a životné prostredie. Napriek tomu je Žilinský samosprávny kraj odhodlaný budúci rok získať prvenstvo a ušetriť tak čo najviac oxidu uhličitého, ktorý sa výrazne podieľa na globálnom otepľovaní či klimatickej kríze. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu