Starosta obce Stará Bystrica reaguje na odhlásenie účasti niekoľkých hostí z Osláv zvrchovanosti


Foto: Starosta obce Stará Bystrica reaguje na odhlásenie účasti niekoľkých hostí z Osláv zvrchovanosti Foto: Facebook/Stará Bystrica - obec so Slovenským orlojom

V obci Stará Bystrica sa každoročne koná tradičné podujatie Oslavy zvrchovanosti Slovenskej republiky sprevádzané veľkolepým programom. Tento rok však svoju účasť odvolali viacerí hostia, ako skupina Peter Bič Projekt, profesionálne umelecké zoskupenie SĽUK aj Žilinský samosprávny kraj. Dôvodom bolo spájanie akcie s politickou stranou, o čom sme už viac informovali v tomto článku. 

V priebehu niekoľkých hodín od odhlásenia účasti spomínaných hostí reagoval na vzniknutú situáciu aj starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický. 

„Chcem všetkých ubezpečiť, že aj napriek odrieknutiu účasti niektorých hostí sa Oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici uskutočnia v stanovenom termíne. Momentálne riešime vzniknutú situáciu, aby sme pre všetkých účastníkov zabezpečili kvalitný program,“ uvádza starosta obce.

Vo vyjadrení na sociálnej sieti argumentuje tým, že oslavy zvrchovanosti sú organizované pri príležitosti schválenia politického dokumentu, ktorý odštartoval proces vzniku samostatného Slovenska, a preto vraj aj jeho pripomínanie nemôže byť apolitické.


„Dokument schválili politici a pripomínajú si ho spolu s občanmi aj politici. Po všetky tie roky sa usilujeme pozývať hostí naprieč politickým spektrom. Aj v tomto roku boli pozvaní zástupcovia z rôznych politických strán, pozvali sme aj pani prezidentku a pani županku, pričom by mali k dispozícii aj priestor vystúpiť,“ dodáva Podmanický. 

Starosta Starej Bystrice taktiež potvrdil, že politická strana, kvôli ktorej hostia postupne odvolávali svoju účasť, podujatie už niekoľko rokov financuje.

V závere vyjadrenia zdôraznil, že napriek všetkým vyššie spomenutým okolnostiam sa Oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici dňa 16. júla 2022 konať budú, avšak s upraveným programom. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu