Povrch vozovky na žilinskom Rondli opravia počas júlového víkendu za takmer 100-tisíc eur


Foto: Povrch vozovky na žilinskom Rondli opravia počas júlového víkendu za takmer 100-tisíc eur Foto: Facebook/Peter Fiabáne - Váš primátor

Okružná križovatka Rondel v Žiline sa už tento mesiac dočká čiastočnej rekonštrukcie. Počas jedného víkendu by mal byť obnovený povrch celej vozovky. Správu, ktorá poteší mnohých vodičov, uverejnil žilinský primátor Peter Fiabáne v príspevku na sociálnej sieti.

Frekventovaná križovatka slúži motoristom už niekoľko desaťročí, napriek tomu doteraz neprešla rozsiahlejšou rekonštrukciou. Vek sa najväčšmi podpísal na asfaltovom povrchu komunikácie, ktorý je krivý, prepadnutý a v niektorých miestach z neho dokonca vyčnievajú časti kovovej mostnej konštrukcie.

Jedným z dôvodov odkladu opráv okružnej križovatky bola neistota, komu vlastne Rondel patrí. Vlastníkom väčšiny pozemkov pod mostným objektom je mesto Žilina, niektoré výjazdové rampy však spravuje Slovenská správa ciest či Žilinský samosprávny kraj. Po dlhých rokovaniach bolo nakoniec určené, že vlastníkom a správcom cesty je mesto.


„V čase môjho nástupu do funkcie nemalo mesto v súvislosti s Rondlom splnenú základnú domácu úlohu - nebolo ani jasné, či objekt patrí do majetku mesta Žilina alebo Slovenskej správy ciest. Dnes sú majetkovo-právne nejasnosti vyriešené a my sa tak môžeme pustiť do obnovy povrchu vozovky, po ktorej dlho túžil asi každý žilinský motorista,“ vyjadril sa k situácii primátor Peter Fiabáne.


Význam žilinského Rondla a dôležitosť jeho skorej rekonštrukcie ukázal aj požiar blízkeho kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Podľa primátora pri ňom našťastie nedošlo k poškodeniu mostnej konštrukcie, dopravné obmedzenia však znepríjemnili pohyb po Žiline mnohým motoristom.

Mesto sa preto rozhodlo pristúpiť k najpotrebnejšej oprave povrchu vozovky okružnej križovatky. Koncom mája 2022 podpísal primátor Peter Fiabáne zmluvu o dielo s bratislavskou firmou VHS-Asfalty, s. r. o. Nový asfalt bude mesto stáť 97 648 eur.

Rekonštrukcia by mala prebehnúť počas jedného víkendu, pričom predpokladaný termín prác je podľa primátora 15. až 17. júl. Zhotoviteľ musí podľa zverejnenej zmluvy o dielo dokončiť prácu najneskôr do troch kalendárnych dní od odovzdania staveniska.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu