VIDEO: V Žilinskom kraji sa môžu turisti previezť vláčikmi po troch historických lesných železniciach


Foto: VIDEO: V Žilinskom kraji sa môžu turisti previezť vláčikmi po troch historických lesných železniciach Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

V minulosti slúžili na prepravu vyťaženého dreva, dnes sú obľúbenou turistickou atrakciou. V Žilinskom kraji sa nachádzajú až tri sprístupnené lesné železnice, ktoré sú dôležitou súčasťou histórie nášho regiónu. Žilinský samosprávny kraj pozýva príspevkom na sociálnej sieti malých aj veľkých záujemcov na nezabudnuteľnú jazdu týmito historickými vlakovými súpravami.

„Vychutnajte si jedinečnú atmosféru jazdy historickými lesnými železničkami a prevezte sa toto leto vláčikom po Považskej lesnej železnici v Pribyline, Historickej lesnej úvraťovej železnici vo Vychylovke či vláčikom po Oravskej lesnej železničke v Oravskej Lesnej,“ pozýva Žilinská župa.

Oravská lesná železnica sa nachádza v Oravskej lesnej, pričom vyhliadková jazda jedinečnou parnou lokomotívou Gontkulák začína v stanici Tanečník. Priamo v areáli nástupnej stanice si môžu návštevníci vychutnať expozície historickej lesnej železnice, spracovania a dopravy dreva, rušňového a vozového parku či Remeselný dom, ktoré tu vybudovalo Oravské múzeum.

Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke pôvodne spájala Oščadnicu s Novou Bystricou, dnes je v správe Kysuckého múzea. Návštevníci Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke sa môžu previezť vláčikom cez národopisnú expozíciu sídelnej krajiny, životného prostredia, ľudovej architektúry a spôsobu života ľudí na Kysuciach na prelome 19. a 20. storočia.


Lesná úvraťová železnica bola výnimočná najmä vďaka použitiu piatich úvratí, pomocou ktorých vlaková súprava prekonávala výškové rozdiely. Spolu s Oravskou lesnou železnicou patrí železnička vo Vychylovke medzi Národné kultúrne pamiatky Slovenskej republiky.

Treťou historickou traťou je Považská lesná železnica v Pribyline, ktorá viedla údolím Čierneho váhu a jeho prítokov. Počas minulého storočia sa táto trať stala druhou najdlhšou úzkorozchodnou železnicou na Slovensku. Okrem ťažobného dreva slúžila ako jediná aj na prepravu miestnych obyvateľov, prípadne turistov. Dnes je možné nájsť časť železnice a exponátov v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

„V roku 2018 sa realizovala výstavba úzkorozchodnej trate presezónnu   prevádzku.  Trať  spojila   expozičnú  časť  objektov múzea s depom železnice v hornej časti areálu. Úpravou trasy sa obnovil železničný spodok a zvršok v dĺžke950 m železničnej trate, na ktorej môžu jazdiť historické vlakové súpravy zachránené z pôvodnej železnice,“ uvádza brožúra Žilinského samosprávneho kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu