Polícia upozorňuje na ďalší hoax: Žena zo Žiliny tvrdila, že Ukrajinci cielene ničia svoju úrodu, aby vypukol hladomor


Foto: Polícia upozorňuje na ďalší hoax: Žena zo Žiliny tvrdila, že Ukrajinci cielene ničia svoju úrodu, aby vypukol hladomor Foto: Hoaxy a podvody - Polícia SR

Polícia SR upozorňuje na ďalší hoax, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Tentoraz je jeho šíriteľom facebookový profil ženy s menom „Emilia Minarikova“ ktorý o sebe uvádza, že pochádza zo Žiliny. 

Video, ktoré uverejnila 3. júla 2022 má už viac ako 6 000 zdieľaní. Zobrazuje v ňom vrtuľník, z ktorého sú vypúšťané zariadenia pripomínajúce “svetlice” na odvrátenie útoku nepriateľa. Uvedený účet k videu uvádza popis, podľa ktorého ide o ukrajinský vrtuľník, ktorý zapaľuje pole. Ďalej jeho kroky dáva do súvislosti s otepľovaním a hladomorom.

Emilia Minarikova zverejnila nejednoznačné video, prostredníctvom ktorého vyvolala nenávisť voči Ukrajine, respektíve dostala chrobáka do hlavy tých ľudí, ktorí sú na pomedzí či Ukrajinu podporovať alebo nie. Zverejnenie videa zožalo úspech na dezinformačnej scéne. Stačí si prečítať reakcie v komentároch,“ uvádza polícia v príspevku na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR.


Podľa polície je video ukážková práca prokremeľskej propagandy. Ešte pred zverejnením touto osobou sa uvedené video k polícii dostalo cez ruské kanály. „Emilia Minarikova“ ho pravdepodobne stiahla a zverejnila ako samostatný príspevok.

O čo však skutočne ide v uvedenom videu zatiaľ nie je známe. V tejto chvíli totiž nie je možné bez dostatočných informácií vyhodnotiť, čo vrtuľník svojim konaním sledoval. „Snažili sme sa dlhší čas nájsť informácie k videu, no jediné, čo sa nám podarilo, bolo objavenie rôznych pochybných účtov, ktoré ho zdieľali ešte predtým, než sa dostalo na Slovensko,“ vysvetľuje polícia. 

Aj bez relevantných informácií však vieme uviesť, že akékoľvek tézy o tom, že by ukrajinská armáda ničila vlastnú úrodu či zásoby jedla, sú nelogické.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu