Celkovým víťazom Fest Anča 2022 sa stal nemecký film Thing od Malte Steina


Foto: Celkovým víťazom Fest Anča 2022 sa stal nemecký film Thing od Malte Steina Foto: Facebook/Fest Anca

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať o rôznych podobách animácie.

V hodnotení medzinárodnej poroty tento rok uspela nemecká snímka Thing od režiséra Malte Steina. Krátky animovaný film získal hlavné ocenenie tohto medzinárodného festivalu. Víťazov vyhlásili v sobotu 2. júla v Žiline.

„Medzinárodnú porotu tento rok presvedčili najmä študentské filmy, ktoré nahliadajú na svet s citom, humorom i nadhľadom,” skonštatoval programový dramaturg festivalu Jakub Spevák. 

Nemecká snímka Thing sa stala celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film. Rozpráva krátky príbeh o mužovi, ktorého prenasleduje malá “vec” a nedá mu pokoj. Režisér filmu nie je pre divákov Fest Anče žiadnym nováčikom, jeho snímky sú súčasťou oficiálneho výberu festivalu už niekoľko rokov. 


„Porota v zložení Mihai Mitrica, Saša Bach a minuloročná výherkyňa ocenenia Anča Award za najlepší animovaný film Sarina Nihei vyzdvihla, že aj ich tento krátky film dohnal až na hranu a vec im vskutku nahnala hrôzu,” priblížil Spevák. 

Jubilejný 15. ročník podujatia ponúkol selekciu krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok, ktorých ústrednou témou bola reprezentácia žien v animácii. Na festival sa tohto roku prihlásilo viac ako 1250 filmov zo 68 krajín sveta. 

Dejiskom Fest Anče bola Nová synagóga a kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Festivalový program sa konal aj v Mestskom divadle Žilina či Bábkovom divadle. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu