Kysucké múzeum pripravuje prvýkrát v histórii športové podujatie Vychylovská osmička - Beh od stanice po stanicu


Foto: Kysucké múzeum pripravuje prvýkrát v histórii športové podujatie Vychylovská osmička - Beh od stanice po stanicu Foto: Kysucké múzeum

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke v spolupráci s obcou Nová Bystrica pripravujú nové podujatie. Tentoraz však nepôjde o podujatie kultúrne, ako sú návštevníci zvyknutí, ale športové, konkrétne bežecké preteky.

Vychylovská osmička - Beh od stanice po stanicu je jedným z celej série podujatí, ktoré pripravujú pracovníci Kysuckého múzea pri príležitosti 50. výročia jeho založenia. Prvý ročník sa bude konať v sobotu 9. júla 2022 a ním plánuje Kysucké múzeum pokračovať v tejto tradícii každoročne začiatkom letných prázdnin.

Spojenie kultúry a histórie so športom je v našich končinách netradičné a obom záľubám sa venuje väčšinou iný okruh nadšencov. „V Kysuckom múzeu sme však usúdili, že namiešanie koktailu z potu a driny, pohľadu na historické „chalúpky“ či lesnú železničku a nádhernej prírodnej scenérie by mohlo osloviť široký okruh záujemcov z oboch táborov,” uviedli Mário Janík a Martina Krkošková z Kysuckého múzea. 

Podujatie začína ráno o 8:00 prezentáciou. Každý štartujúci obdrží štartové číslo a štartový balíček. Pred samotnými pretekmi bude rozcvička a štart hlavných pretekov je naplánovaný na 10:00. Bežci si zmerajú sily v troch mužských a dvoch ženských kategóriách.


Popasujú sa s traťou dlhou 8,6 kilometra a prevýšením 230 metrov. Ako napovedá názov podujatia, bežať sa bude medzi dvoma stanicami Historickej lesnej úvraťovej železnice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Štartovať sa bude pri amfiteátri MKD v blízkosti stanice Skanzen a obrátka bude pri stanici Sedlo Beskyd, ktorá je zároveň hraničným bodom medzi Kysucami a Oravou.

Deti s rokom narodenia 2011 a mladšie si zmerajú svoje sily na 400 metrovej trati. Potom budú nasledovať 2 dvojkilometrové behy pre staršie deti. Každý účastník dostane v cieli účastnícku medailu, ktorá bude tak ako „chalúpky“ v skanzene drevená. Po pretekoch je pripravené slávnostné odovzdávanie cien víťazom a hudobný program. 

Preteky Vychylovská osmička boli zaradené  do prestížnej Bežeckej ligy Žiliny, takže si jej účastníci budú môcť pripísať body do klasifikácie.

Miesto: Múzeum kysuckej dediny
Dátum: 09.07.2022 - 08:00    13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu