Policajti už po novom nebudú nosiť na uniforme menovku. Novela zákona vyvolala rozporuplné reakcie


Foto: Policajti už po novom nebudú nosiť na uniforme menovku. Novela zákona vyvolala rozporuplné reakcie Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Príslušníci Policajného zboru nebudú od 1. júla nosiť na uniformách menovky, ktoré obsahovali meno a priezvisko, prípadne akademický titul. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú 10. mája schválila Národná rada SR 88 hlasmi. 

Ministerstvo vnútra SR v príspevku na sociálnej sieti uviedlo dôvod tejto zmeny. Údajne totiž v mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádzalo k osočovaniu a vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov. Neuvedenie ich mena na služobnej rovnošate tak chráni bezpečnosť a súkromie príslušníkov Policajného zboru a ich rodín. 

„Konečne prišli na rad tie menovky. Tie už dávno nemali čo robiť na uniforme policajtov,” reagujú ľudia v komentároch príspevku.

Niektorým z nich sa však novela zákona nepozdáva: „S takýmto prístupom si veru nezískate dôveru slušných občanov ani voličov, pretože anonymita len kryje darebákov ešte viacej ako doteraz, polícia a justícia sú dávno absolútne nedôveryhodné na Slovensku a nedá sa im veriť, pretože kryjú tých čo špinia dobré meno tých poctivých čo ich je zopár,” uvádza jedna z kritizujúcich. 


Služobná rovnošata však bude aj naďalej obsahovať identifikačné číslo policajta. Odstránenie menovky mu teda absolútnu anonymitu nezaručuje a v prípade akéhokoľvek neoprávneného konania príslušníka Policajného zboru viete naňho podať sťažnosť príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy nahlásením identifikačného čísla.  

Slovenská republika bola v používaní menovky na rovnošatách policajtov ojedinelá v rámci okolitých štátov Európskej Únie. V Rakúsku policajti nenosia na uniformách dokonca ani identifikačné číslo. 

Novela zákona tiež definuje organizáciu Policajného zboru. Zavádza sa ňou základná štruktúra Policajného zboru, nové oprávnenia policajtov či upravuje činnosť dronov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu