V Martine vyrastie do roku 2026 najmodernejšia nemocnica na Slovensku


Foto: V Martine vyrastie do roku 2026 najmodernejšia nemocnica na Slovensku Foto: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

V Martine pribudne nová univerzitná nemocnica, ktorá bude patriť pod Jesseniovu lekársku fakultu v Martine. 

O novej nemocnici sa hovorilo už niekoľko rokov. Už v roku 2017 bola vyhlásená anonymná urbanisticko-architektonická súťaž návrhov na nemocnicu budúcnosti. Spomedzi trinástich projektov zvíťazila koncepcia od breznianskych autorov Tomáša Auxta a Petra Kožuška.

Ich zámerom bolo vytvoriť návrh novej nemocnice, v ktorej sa človek nestratí v neprehľadných pavilónoch a tmavých chodbách. Návrh zobrazuje modernú priestrannú budovu s množstvom zelene vôkol nej. 

Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí dňa 1. júla 2022 dala výstavbe Nemocnice svätého Martina konečne zelenú. Najmodernejšia nemocnica na Slovensku s kapacitou 660 lôžok a 19 operačných sál vyrastie v Martine do júna 2026.


„Nová nemocnica bude mať ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobený zmiešanej prevádzke pre deti a dospelých. Celková investícia bude 330 miliónov eur bez DPH,” uvádza mesto Martin na svojej sociálnej sieti. 

Projekt Univerzitnej nemocnice sv. Martina sa realizuje s cieľom dosiahnuť excelentnosť v poskytovaní liečebno-preventívnej starostlivosti prostredníctvom implementácie aplikovaného klinického výskumu v lekárskych vedách.

Snahou projekčného tímu je vybudovať v Martine modernú nemocnicu s priamou orientáciou na pacienta, ktorá bude stavať na personalizovanom prístupe v diagnostike a liečbe. Pôjde o univerzitnú nemocnicu využívajúcu procesy a postupy „full digitalizácie“, ktorej súčasťou bude Jesseniova lekárska fakulta UK, vrátane Martinského centra pre biomedicínu a národnej biobanky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu