Koncoročné vysvedčenia dostali aj malí pacienti žilinskej nemocnice, ktorí sa vzdelávali priamo na oddeleniach


Foto: Koncoročné vysvedčenia dostali aj malí pacienti žilinskej nemocnice, ktorí sa vzdelávali priamo na oddeleniach Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Posledný júnový deň znamenal pre väčšinu detí ukončenie školského roka a začiatok vytúžených prázdnin. Naposledy sa pred letnými mesiacmi stretli so svojimi spolužiakmi, poďakovali učiteľom a prevzali si vysvedčenia za svoju celoročnú snahu.

Žilinská nemocnica sa rozhodla dopriať tento pocit aj svojim detským pacientom, ktorí navštevovali základnú alebo materskú školu priamo v areáli nemocnice. Deti hospitalizované na oddeleniach pediatrie a pediatrickej ortopédie si včera prevzali vysvedčenia so známkou výborný, ktorú si podľa riaditeľa nemocnice zaslúžili za svoju statočnosť.

„Koniec školského roka je pre deti, rodičov i učiteľov výnimočným okamihom, a preto sme chceli pre žiakov, ktorí zo zdravotných dôvodov museli ostať v nemocnici, pripraviť malú náhradu za oslavu, ktorú by inak strávili so svojimi kamarátmi v triede. A keďže máme u nás na oddelení skutočnú školu, pripravili sme pre nich aj reálne vysvedčenia,“ vysvetlil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.


Základná škola s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline prináša vzdelanie detským pacientom dlhodobo hospitalizovaným na oddeleniach alebo priamo na lôžkach Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina už 97 rokov. V priebehu práve ukončenom školskom roku školu a škôlku pri nemocnici navštevovalo takmer tisíc detí.

„Denne absolvujeme maximálne tri vyučovanie hodiny a snažíme sa deti ľahkou i zábavnou formou posunúť v učive, aby najmä pri dlhších hospitalizáciách veľa nezameškali a mali jednoduchší návrat do školy,“ uviedla učiteľka školy základnej a materskej školy pri žilinskej nemocnici Adriana Puchoňová.

Okrem bežného učiva sa malí pacienti venujú aj rôznym kreatívnym aktivitám. Matematiku či zemepis striedajú kurzy kreslenia, batikovania, odlievania predmetov zo sadry a mnoho iných tvorivých techník. Deti si svoje výtvory môžu následne odniesť domov, aby mali na pobyt v nemocnici aj príjemné spomienky. Žiaci sa môžu taktiež zapájať do rôznych súťaží, čím získavajú väčší kontakt s okolitým svetom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu