VIDEO: Janckulíka vo voľbách podporia strany SNS aj Dobrá voľba a Umiernení


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Dnes 29. júna 2022 oficiálne oznámil svoju kandidatúru do jesenných spojených komunálnych a župných volieb Igor Janckulík (KDH). Na tlačovej besede, ktorá sa uskutočnila na Vodnom diele Žilina, predstavil niekoľko základných bodov svojho programu a vyhodnotil uplynulých päť rokov práce súčasnej županky Eriky Jurinovej.

Janckulík na tlačovej besede povedal, že pred piatimi rokmi nekandidoval na župana, aby sa hlasy proti vtedajšiemu predsedovi Jurajovi Blanárovi (SMER-SD) netrieštili medzi neho a Jurinovú. V tohtoročných voľbách chce Jurinovú nahradiť. Podporu mu doteraz vyjadrili strany SNS a Dobrá voľba a Umiernení, s ďalšími ešte rokuje.

„Žiaľ, po piatich rokoch musím konštatovať, že jej mandát pre mňa je veľkým sklamaním. Úrad samosprávneho kraja je doslova rozložený. Za päť rokov už máme štvrtého riaditeľa úradu,“ konštatoval Janckulík na svojej tlačovej besede.

Podľa jeho slov sa rozhodol kandidovať aj preto, že na úrade ŽSK nefunguje spolupráca odboru dopravy a správy ciest, čo má dopad na opravy ciest a výkon zimnej či bežnej údržby a rekonštrukcie mostov. Za problematický označil aj veľký vplyv ľudí blízkych hnutiu OĽANO na vedenie župy, ktorý neprináša pomoc a pridanú hodnotu pre samosprávu.


Igor Janckulík je v súčasnosti podpredseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec za volebný obvod Námestovo. Ako sám poznamenal, od roku 2020 už nemá právomoci a kompetencie. Prísť mal o ne vtedy, keď začal kritizovať vedenie župy za nehospodárne vynakladanie finančných zdrojov najmä v oblasti dopravy.

Vo svojom volebnom programe sľubuje, že v prípade jeho zvolenia, bude mať každý región v kraji primerané zastúpenie vo vedení župy. Liptov, Turiec, Horné Považie a Kysuce budú mať svojich zástupcov v podobe podpredsedov, ktorí získajú kompetenciu pre daný región. Ako župan by chcel presadiť aj skrátenie čakacích lehôt na vyšetrenia v nemocniciach a zlepšenie ambulantnej starostlivosti. O ďalších témach má informovať priebežne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu