V žilinskej nemocnici pribudla nová ambulancia pre pacientov s cukrovkou, má im zabezpečiť včasnú liečbu


Foto: V žilinskej nemocnici pribudla nová ambulancia pre pacientov s cukrovkou, má im zabezpečiť včasnú liečbu Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvorila novú ambulanciu pre dospelých pacientov trpiacich cukrovkou. Cieľom nemocnice je zabezpečiť včasnú diagnostiku, ale aj potrebnú starostlivosť o chronických pacientov s ochorením diabetes mellitus.

Podľa primárky oddelenia vnútorného lekárstva Moniky Kulinovej je pre skvalitnenie života a liečby diabetických pacientov dôležité nielen včasné odhalenie ochorenia, ale aj rizikových pacientov. V novej ambulancii by im mali lekári nastaviť najvhodnejšiu liečbu a ukázať im preventívne opatrenia, ktoré pomôžu predchádzať dlhodobým komplikáciám.

„Cieľom je poskytnúť im dôslednú primárnu starostlivosť, naučiť ich dodržiavať preventívne opatrenia. Dá sa tak predísť problémom, ktoré následne končia hospitalizáciou a, žiaľ, mnohokrát v takom štádiu, kedy už nedokážeme pomôcť,“ uviedla primárka Monika Kulinová.


Medzi závažnejšie zdravotné problémy chronických pacientov patrí napríklad diabetická noha, strata zraku či rôzne poškodenia orgánov a polyneuropatie. Pokiaľ nie sú takéto ťažkosti podchytené dostatočne skoro, pacienti bývajú často hospitalizovaní a následky môžu byť až fatálne.

„Prioritne chceme predísť tomu, aby pacienti o končatinu prišli. V ambulancii sa ich budeme snažiť edukovať, ako sa o diabetologické nohy treba starať, poskytneme im včasnú diagnostiku, dôkladnejšiu ambulantnú starostlivosť, prevenciu a adekvátnu liečbu,“ doplnila Monika Kulinová.

Novú diabetologickú ambulanciu žilinskej nemocnice nájdete na druhom poschodí hlavnej budovy polikliniky. Lekári ordinujú každý týždeň v utorok, stredu a štvrtok medzi 10:30 hod. a 14:00 hod. Pacienti sa môžu na odborné vyšetrenie objednať osobne alebo na telefónnom čísle +421 41 5110 353.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu