V Múzeu kysuckej dediny po šiestykrát prebehne výstava národných hospodárskych plemien


Foto:  V Múzeu kysuckej dediny po šiestykrát prebehne výstava národných hospodárskych plemien Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Každý z nás už minimálne jedenkrát navštívil zoologickú záhradu či výstavu vybraných druhov exotických zvierat. V Kysuckom múzeu sa, naopak,  zamerali na tie, ktoré nájdeme u nás doma. 

V rámci Chovateľského dňa, ktorý organizuje Kysucké múzeum v spolupráci s OZ Chováme doma, Zväzom chovateľov oviec a kôz a ďalšími chovateľskými organizáciami, sa v nedeľu 3. júla 2022 môžete prísť pozrieť na výstavu výlučne slovenských plemien zvierat.

Takýchto druhov je podľa hovorkyne Kysuckého múzea Miroslavy Jančulovej pomerne málo, pretože ich chovu sa u nás venuje len malé množstvo chovateľov. Niektorým druhom v nedávnej minulosti dokonca hrozil zánik.

Návštevníci skanzenu uvidia priamo pri objektoch skanzenu naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok a psov. Toto na Slovensku jedinečné podujatie populárnym spôsobom šíri osvetu o našich národných plemenách hospodárskych zvierat.


Obohatením podujatia bude aj slávnostné uvedenie publikácie Slovenský statok - Slovenské plemená hospodárskych zvierat, ktorú do života uvedie moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa. Publikácia na 450 stranách poskytuje komplexný prehľad našich národných plemien hospodársky významných zvierat ako sú kone, ovce, kozy, hydina, králiky, včely a dokonca i holuby.  

Dočítate sa v nej o ich histórii, pôvode a procese ich šľachtenia, nájdete v nej charakteristiku jednotlivých plemien ako aj informácie o aktuálnom stave chovu. Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť na remeselníkov, kuchyňu starých materí, folklórne vystúpenie, detský kvíz, na konci ktorého deti čaká malá odmena.

Program:

  • 10:00 -  16.00  prezentačná výstava národných plemien hospodársky významných zvierat 
  • 11:00 - 16:00  Kuchyňa starých materí
  • 11:30  folklórne vystúpenie 
  • 12:00  slávnostné uvedenie publikácie Slovenský statok - Slovenské plemená hospodárskych zvierat
  • 13:00  svätá omša
  • 14:00  vystúpenie folklórnej skupiny Bratia Kubalovci z Radôstky



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu