V Sučanoch odstránili ďalšieho problémového jedinca medveďa hnedého


Foto: V Sučanoch odstránili ďalšieho problémového jedinca medveďa hnedého Foto: ilustračné

Len tri dni po usmrtení medvedice, ktorá ohrozovala obyvateľov a návštevníkov liptovskej obce Pribylina musel Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) odstrániť ďalšieho problémového jedinca. 

V nedeľu 26. júna vo večerných hodinách usmrtili problémového medveďa hnedého v obci Sučany v okrese Martin. Podľa hovorkyne ŠOP SR Kristíny Bockovej medveď svojím správaním a častými návštevami Sučian a ďalších okolitých obcí v podhorí Národného parku Malá Fatra mohol ohroziť bezpečnosť obyvateľov.       

Zásahový tím ŠOP SR monitoroval pohyb a správanie medveďa v intraviláne obce Sučany i v ďalších blízkych lokalitách. Trojročný samec medveďa hnedého s hmotnosťou 50 kilogramov sa pohyboval v blízkosti ľudských obydlí, vyhľadával odpad z ľudskej potravy, pravidelne prevracal odpadové nádoby a vchádzal obyvateľom do záhrad.

„Pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti a vykazoval nízku senzitivitu na plašenie. Všetky metódy plašenia boli neúčinné. Jeho správanie bolo vyhodnotené ako riziko ohrozenia zdravia a života ľudí,” zdôvodnila Bocková.  


Umiestnenie medveďa do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné, pretože išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode. Podľa ŠOP SR by rovnako, ako v prípade medvedice na Liptove nebola možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. 

Naďalej platí, že odstránenie problémových jedincov medveďa hnedého z populácie považuje ŠOP SR za najkrajnejšie riešenie v prípade neúčinnosti využitia všetkých dostupných preventívnych opatrení, o ktorých sme informovali v tomto článku



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu