Rekonštrukcia Rosenfeldovho paláca v Žiline. Pozrite si aktuálne fotografie


Foto: Rekonštrukcia Rosenfeldovho paláca v Žiline. Pozrite si aktuálne fotografie
Galéria: 3 fotky

V súčasnosti sa vykonáva rekonštrukcia najvýznamnejšej secesnej budovy v Žiline – Rosenfeldovho paláca, ktorý sa nachádza na Ulici Jozefa Miloslava Hurbana.

Mesto dlhodobo plánovalo rekonštrukciu tejto pamiatky, no hlavnou prekážkou bol nedostatok finančných prostriedkov. Vedeniu mesta sa podarilo na rekonštrukciu získať prostriedky z fondov Európskej únie, a to vo výške viac ako 3 milióny eur.

Rekonštrukcia paláca je riešená prostredníctvom projektov z dvoch rôznych zdrojov – „Regionálny operačný program“ a „Nórske fondy“:

• 1. projekt – Regionálny operačný program – celkové schválené výdavky 2 489 770,50 eur
• 2. projekt – Nórske fondy – celkové schválené výdavky 695 204 eur

Predpokladaný termín ukončenia rekonštrukčných prác je naplánovaný na apríl 2016. Prekročiť brány Rosenfeldovho paláca tak môžu návštevníci už v priebehu budúceho roka.

Rosenfeldov palác je významnou architektonickou pamiatkou v Žiline, ktorá bola postavená v roku 1907 ako zmenšená napodobenina viedenského zámku Belveder. V roku 2009 bol palác vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V minulosti tu sídlila Žilinská obchodná banka, neskôr slúžil ako Pioniersky dom, potom Okresný dom pionierov a mládeže a naposledy ho využívalo Centrum voľného času Spektrum.

Rosenfeldov palác je od roku 2011 pre verejnosť uzavretý, a to pre nevyhovujúci technický stav budovy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu