Neznámy muž v Žiline vyhadzuje odpad z kontajnerov. Údajne v nich hľadá zálohované PET fľaše


Foto: Neznámy muž v Žiline vyhadzuje odpad z kontajnerov. Údajne v nich hľadá zálohované PET fľaše Foto: Facebook/Mirka Jurisová

Od januára tohto roka sa do obehu dostali zálohované PET fľaše. V praxi to vyzerá tak, že pri nákupe nápoja v PET fľaši označenej symbolom “Z” zaplatíte v predajni zálohu 15 centov. Fľašu potom môžete bez problémov vrátiť v akejkoľvek predajni, kde sa takéto fľaše predávajú a zálohu za ňu vám vrátia. 

Niektorí ľudia však v zálohovaných PET fľašiach vidia príležitosť, ako si trochu privyrobiť. Prípad sa týka aj neznámeho muža v Žiline, ktorý prehľadáva kontajnery na žilinských sídliskách, pričom ich obsah necháva porozhadzovaný v okolí kontajnera. 

„Na Hájiku rabujú smetiaky divé svine, inde zasa medvede, no a u nás v meste a okolí pánko na bicykli s batohom na chrbte. Ak sa niekto čudujete prečo vaše smetiaky ráno vyzerajú takto, on je tou príčinou,” uvádza nahnevaná občianka, ktorá muža prichytila priamo pri čine v blízkosti autoumyvárne na Rondli. 

Ako dôvod jej vraj muž uviedol, že hľadá zálohované PET fľaše, čo by bolo aj podľa jej slov v poriadku, keby po sebe nezanechával takýto neporiadok. 


Fotografiu spomínaného muža nestihla zhotoviť a kamerovému systému v objekte sa nepodarilo zachytiť jeho tvár. V príspevku na sociálnej sieti zverejnila iba fotografie zhotovené bezsprostredne po vyčíňaní neznámeho muža.

Prehrabávanie sa v kontajneroch zakazuje všeobecne záväzné nariadenie. Hoci jeho porušovanie trestajú policajti aj pokutami, nepomáha to, keďže sa takéhoto konania dopúšťajú väčšinou ľudia dlhodobo nezamestnaní, bez domova a neprispôsobiví občania.

Nie nadarmo sa hovorí, že každý sa živí, ako vie. Keď však svojim konaním poškodzuje verejné priestranstvá je namieste kontaktovať mestskú políciu. Tá už potom zabezpečí, aby na miesto bola v čo najkratšom čase privolaná policajná hliadka, ktorá tento problém vyrieši.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu