Zaokrúhľovanie platieb od 1. júla 2022 sa bude týkať aj poštových služieb a zásielok platených na dobierku


Foto: Zaokrúhľovanie platieb od 1. júla 2022 sa bude týkať aj poštových služieb a zásielok platených na dobierku Foto: ilustračné

Od piatka 1. júla 2022 nadobudne účinnosť novela o zákona o cenách, na základe ktorej sa budú sťahovať z obehu jednocentové a dvojcentové mince.

Cieľom novely zákona je minimalizovať ich obeh na Slovensku pri platbe v hotovosti, pričom tieto mince naďalej zostanú zákonným platidlom. To znamená, že jednocentovými alebo dvojcentovými mincami, budete môcť platiť aj naďalej. Výsledná cena nákupu sa však bude matematicky zaokrúhľovať podľa definovaných pravidiel, o ktorých sme už informovali v tomto článku. 

Zaokrúhľovanie platieb sa týka rovnako aj poštových služieb. V súlade s novelou zákona bude Slovenská pošta všetky prijímané platby v hotovosti zaokrúhľovať podľa nastavených pravidiel na 5 eurocentov.

„Výnimku pri zaokrúhľovaní budú tvoriť výplaty sociálnych dávok, výplaty dôchodkových dávok, sumy zaslané poštovými poukazmi /e-poukazmi na výplatu a služby poskytované bankami,” uvádza hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.


Celkový zvyšok nezaokrúhlenej platby platenej v hotovosti, ktorý je nižší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nadol a celkový zvyšok nezaokrúhlenej ceny platenej v hotovosti, ktorý je rovný alebo vyšší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nahor. Pri platbách za služby Slovenskej pošty platobnou kartou sa platby nebudú zaokrúhľovať.

Slovenská pošta bude naďalej prijímať bez obmedzení zásielky s dobierkovou sumou, ktorá nie je zaokrúhlená na 5 eurocentov. Pri úhrade dobierkovej sumy v hotovosti sa táto zaokrúhli podľa platných pravidiel „na účet“ Slovenskej pošty.

„Odosielateľovi zásielky bude zo strany Slovenskej pošty prevedená na účet dobierková suma, ktorú zadal odosielateľ pri podaní zásielky, tzn. nezaokrúhlená, v prípade výplaty dobierkovej sumy v hotovosti, bude táto suma zaokrúhlená podľa platných pravidiel.” doplnila Dorčáková. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu