Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Jána Čelka za rektora Žilinskej univerzity


Foto: Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Jána Čelka za rektora Žilinskej univerzity Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Novým rektorom Žilinskej univerzity v Žiline sa stal Ján Čelko. Vo štvrtok 23. júna 2022 ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Prof. Ing. Ján Čelko, CSc., tak po štyroch rokoch vystrieda prof. Ing. Jozefa Jandačku, PhD., a bude v poradí dvanástym rektorom univerzity. 

Akademický senát Žilinskej univerzity v Žiline nového rektora zvolil 14. marca 2022. Ján Čelko do výkonu svojej funkcie nastúpi 3. júla 2022.

„Slovensko potrebuje vzdelanosť. Potrebuje múdrosť, kompetentnosť a kvalifikovanosť. Preto potrebuje slobodné, silné a moderné akademické inštitúcie, ktoré budú vychovávať ďalšie generácie odborne zdatných a mravne bezúhonných ľudí v jednotlivých oblastiach,” uvádza prezidentka Zuzana Čaputová na svojej sociálnej sieti. 

Prezidentka vymenovala okrem Jána Čelka aj ďalších troch nových rektorov a rektorky slovenských univerzít. Za rektorku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity vymenovala Klaudiu Halászovú, za rektorku Akadémie policajného zboru Luciu Kurilovskú a za rektora Univerzity Konštantína Filozofa Libora Vozára.

„Prajem novým rektorom a rektorkám, ktorých som dnes vymenovala, aby sa im v tomto úsilí darilo, aby aj naďalej úspešne zlepšovali význam a pozíciu inštitúcií, ktoré reprezentujú. Zo svojej pozície sa vynasnažím urobiť čo najviac pre to, aby školstvo, a menovite vysoké školy, mali v spoločnosti takú pozíciu, aká im právom patrí,” doplnila prezidentka. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu