Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu, ktorá sa pohybovala v okrese Liptovský Mikuláš


Foto: Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu, ktorá sa pohybovala v okrese Liptovský Mikuláš Foto: ilustračné

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v piatok 24. júna ráno usmrtil medvedicu, ktorá sa pohybovala v okolí turisticky známych chatárskych oblastí Pribylina a Podbanské vo Vysokých Tatrách. 

Medvedica  s dvoma mladými vykazovala známky agresívneho správania a podľa hovorkyne ŠOP SR Kristíny Bockovej v blízkosti ľudí vyhľadávala potravu. Zásahový tím ŠOP SR evidoval opakované hlásenia o jej výskyte na lokalite, ako aj sťažnosti a spôsobené škody. Správanie päťročnej medvedice následne vyhodnotil ako nebezpečné a predstavujúce hrozbu pre miestnych obyvateľov a návštevníkov.

„Pokiaľ by tento jedinec z populácie vyradený nebol, hrozilo by ďalšie páchanie škôd na majetku miestnych obyvateľov a riziko, že vyhľadávaním potravy v intraviláne spôsobí ujmu na zdraví človeka,” uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Problémy s výskytom medveďov sa často riešia aj ich umiestnením do odchovného zariadenia, to však v tomto prípade podľa Bockovej nebolo možné, keďže išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode. Z tohto pohľadu by už nebola možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky. Malé medvieďatá budú zatiaľ monitorované zásahovým tímom s následným vyhodnotením ich správania.


„Odstránenie problémových jedincov medveďa hnedého z populácie považuje ŠOP SR za najkrajnejšie riešenie v prípade neúčinnosti využitia všetkých dostupných preventívnych opatrení,” uvádza Bocková. 

Účinnými preventívnymi opatreniami sa aktuálne zaoberá aj Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré ich navrhuje dať aj do nového poľovníckeho zákona. Patrí medzi ne napríklad všeobecný zákaz prikrmovania a s tým spojený vznik vnadísk.

Podľa Bockovej platí, že medvede prichádzajú do lokalít v blízkosti ľudí len preto, že stratili svoju plachosť a najväčším lákadlom je pre nich jednoduchý prístup k potrave, či už na vnadiskách na lúkach alebo v nezabezpečených kontajneroch.

Pre obce, ktoré žijú v kontakte s karpatskou divočinou, pripravilo ministerstvo program Karpatské obce, vďaka ktorému si budú môcť obce zabezpečiť bezpečné kontajnerové stojiská, nástroje na plašenie medveďa či zabezpečenie úľov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu