Horskí záchranári vykonali tri záchranné akcie vo Vysokých Tatrách, po zranených musel prísť vrtuľník


Foto: Horskí záchranári vykonali tri záchranné akcie vo Vysokých Tatrách, po zranených musel prísť vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Členovia Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Vysoké Tatry mali rušný deň. V piatok 24. júna 2022 vykonali tri záchranné akcie, pri ktorých museli zasahovať i leteckí záchranári. 

Ako prvý žiadal o pomoc 51-ročný slovenský horolezec, ktorý v oblasti Dračej hlavy utrpel vážnu zlomeninu v oblasti kolena. Našťastie sa na Dračom hrebeni sa zhodou okolností nachádzal záchranár HZS, ktorý zranenému mužovi poskytol prvú pomoc a zabezpečil miesto na jeho evakuáciu za pomoci vrtuľníka. Pacient bol následne v súčinnosti s leteckými záchranármi transportovaný do nemocnice v Poprade. 

Druhá žiadosť o pomoc prišla zo západnej steny Lomnického štítu, kde sa nachádzala poľská horolezkyňa s podozrením na poranenie panvy. Po vyšetrení lekárom bola letecky evakuovaná z terénu a v Starom Smokovci bola odovzdaná do starostlivosti posádke RZP, s ktorou pokračovala do nemocničného zariadenia.

HZS zasahovala aj na magistrále, kde si v blízkosti Zamkovského chaty v smere na Skalnaté pleso poranilo nohu 15-ročné dievča a nebolo schopné ďalej samostatne pokračovať. Po odovzdaní pacientky z Lomnického štítu na heliporte v Starom Smokovci jej poskytli horskí záchranári neodkladnú prvú pomoc a dievča bolo letecky transportované do nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu