Sociálne zariadenie Horizont prechádza rekonštrukciou, po jej dokončení ponúkne ubytovanie pre 12 klientov


Foto: Sociálne zariadenie Horizont prechádza rekonštrukciou, po jej dokončení ponúkne ubytovanie pre 12 klientov Foto: Žilinský samosprávny kraj

Sociálne zariadenie Horizont – Domov na polceste ponúkne dočasné ubytovanie pre 12 klientov. Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej prebiehajú rozsiahle rekonštrukčné práce na pôvodnej budove zariadenia bez komplikácií a stavba by mala byť dokončená do konca roka. Sociálna služba bude situovaná v Bytčici, mestskej časti mesta Žilina.

„Našim cieľom je vytvoriť podmienky na sociálne začlenenie fyzickým osobám, ktoré sa nachádzajú v nepriaznivej sociálnej situácii a ktoré nemajú zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy,“ objasňuje predsedníčka ŽSK.

Sociálnu službu krízovej intervencie poskytujú na území Žilinského kraja iba dvaja poskytovatelia: Harmónia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Dobrý pastier, ktorý zriadilo občianske združenie Kláštor pod Znievom. Na území Žilinského kraja sa nachádza 10 centier pre deti a rodiny a 3 detské krízové centrá.

„Jedno krízové centrum sa nachádza priamo v meste Žilina a ďalšie v mestskej časti Žilina – Zádubnie. Doterajšia kapacita týchto dvoch poskytovateľov služby krízovej intervencie je spolu 28 klientov, čo je pre územie Žilinského kraja nedostatočné, a vzhľadom na to, že mesto Žilina disponuje potrebnou zdravotníckou a sociálnou infraštruktúrou, rozhodli sme sa spomínaný domov na polceste umiestniť do mestskej časti Bytčica,“ informuje Jurinová.


Projekt výstavby nového sociálneho zariadenia je spolufinancovaný z operačného programu IROP, celková investícia na výstavbu predstavuje 657 798 eur. Hrubá stavba bola zrealizovaná v roku 2021, počas zimy bola rekonštrukcia pozastavená a od apríla tohto roka sa na stavbe opäť pracuje.

Pôvodný objekt sociálneho zariadenia bol nahradený novou dvojpodlažnou budovou, vonkajšie rozmery objektu sa rozšírili o prestrešenú terasu, priestor dielne a skladu. Objekt bude bezbariérový, vybudovaných bude šesť samostatných ubytovacích jednotiek. V každej ubytovacej jednotke bude vstupná chodba, sociálne zariadenie a spoločná izba.

„Aktuálne v interiéri prebiehajú elektroinštalačné práce, rieši sa kanalizácia, vzduchotechnika, omietky. Pracuje sa tiež na vonkajšom zateplení budovy, následne dôjde aj k oploteniu pozemku a realizácii zelenej strechy. V poslednej fáze budú priestory vybavené potrebným materiálno-technickým vybavením, tak aby novozriadený objekt mohol byť využitý na poskytovanie služieb klientom,” dodáva županka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu