Krajská hvezdáreň v Žiline otvorí mobilné planetárium, v ktorom budete mať hviezdy na dosah


Foto: Krajská hvezdáreň v Žiline otvorí mobilné planetárium, v ktorom budete mať hviezdy na dosah Foto: Facebook/Krajská hvezdáreň v Žiline

V žilinskom kraji sa žiadne planetárium nenachádza a za takýmto zážitkom je nutné často podniknúť niekoľkohodinový výlet. Krajská hvezdáreň v Žiline si preto pre nadšencov pozorovania hviezd či vesmíru pripravila tzv. mobilné planetárium.

Premietanie bude prebiehať v dňoch od 27. do 30. júna 2022 v malom modernom nafukovacom sférickom kine priamo v centre Žiliny, v priestoroch Makovického domu. Premieta sa na polguľovú plochu a celý program trvá okolo 45 minút.

V úvode podujatia vás profesionálny hvezdár zoznámi s dennou i nočnou oblohou, ukáže vám jednotlivé súhvezdia, najjasnejšie hviezdy, planéty či zaujímavé astronomické javy. Nasledovať bude premietanie zábavného alebo dokumentárneho filmu. 

Program je vhodný pre dospelých i deti. O 16:00 sa v rozprávke „Polaris-vesmírna ponorka a tajomstvo polárnej noci“ vydáte spolu s tučniakom Jamesom a polárnym medveďom Vladimírom na dobrodružstvo v lietajúcej ponorke a o 18:00 „Zo zeme do vesmíru“ zas na výpravu za spoznávaním tajomstiev vesmíru. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu