Odporcovia pomoci Ukrajine na Liptove píšu aj na modro-žlté dopravné značky: Choď domov Ukrajina!


Foto: Odporcovia pomoci Ukrajine na Liptove píšu aj na modro-žlté dopravné značky: Choď domov Ukrajina! Foto: Facebook/Zomri

Na dopravnej značke označujúcej spoločnú komunikáciu určenú pre chodcov a cyklistov na Liptove sa objavili nápisy odsudzujúce pomoc Ukrajincom. V príspevku na sociálnej sieti o tom informovala satirická stránka.

Neznáma osoba alebo skupina na značku čiernou farbou napísala niekoľko viet: „Nevidíš, že aj naši umierajú? Ale vidíš Ukrajinu,“ rozkaz v anglickom jazyku „Ukraine go home!“ ktorý v preklade znamená „Choď domov Ukrajina!“ a tiež odkaz „Zamysli sa.“

Okrem týchto vyjadrení navyše niekto zmenil pôvodné upozornenie „Prechádzaj opatrne!“ umiestnené v žltej oblasti okolo značky na „Prechádzaj neopatrne!“ Podľa ostatných nápisov, ktoré sa na značke objavili, je príkaz s najväčšou pravdepodobnosťou taktiež určený utečencom z Ukrajiny, ktorí našli útočisko v našom štáte.


Vandala pravdepodobne k tomuto činu podnietila modrá farba príkazovej značky na žltom reflexnom pozadí používanom pre lepšiu viditeľnosť značenia, ktorá môže vzdialene pripomínať farby ukrajinskej vlajky. Kombináciu týchto farieb, ktorá je dlhodobo využívaná nielen v Európskej únii, si ľudia začali všímať len nedávno.

O vlne kritiky, ktorá sa zodvihla po zverejnení nového možného dizajnu policajných áut či fotografie príslušníkov žilinskej mestskej polície, sme informovali v predošlých článkoch. V prvom prípade bola hlavným problémom farba potlače vozidiel, v druhom zas modro-žltá farba uniforiem, ktorá je už roky nezmenená.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu