Kolotoče pred synagógou v Liptovskom Mikuláši vyvolali zmiešané reakcie, podľa pamiatkarov ide o neúctu


Foto: Kolotoče pred synagógou v Liptovskom Mikuláši vyvolali zmiešané reakcie, podľa pamiatkarov ide o neúctu Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Pred jednou z najväčších secesných židovských synagóg na Slovensku, ktorá sa nachádza v Liptovskom Mikuláši, boli nedávno postavené detské kolotoče, maringotky a iné cirkusové atrakcie. V príspevku na sociálnej sieti na to upozornil Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Pamiatkari považujú farebné kolotoče s umelými zvieratkami umiestnené v tesnej blízkosti synagógy za neúctu k tejto veľkolepej historickej budove. Postavenie zábavných atrakcií práve na tomto mieste je podľa pamiatkového úradu necitlivé najmä voči ľuďom, ktorých osudy boli tragicky poznačené holokaustom.

„V týchto dňoch dojem z návštevy liptovskomikulášskej synagógy so vzácne zachovaným interiérom nebude najlepší,“ vyjadril svoj nesúhlas Krajský pamiatkový úrad Žilina na sociálnej sieti.

Niektorí obyvatelia mesta však s týmto názorom nesúhlasia a umiestnenie kolotočov považujú za príležitosť posunúť dôležité informácie o minulosti najmladšej generácii. Podľa Martina sa navyše zábavné atrakcie často inštalujú na námestia, kde sa taktiež nachádza množstvo historických budov.

„Azda sa niektoré dietky aj spýtajú, čo je to za budovu, a rodič sa bude musieť nejako vysporiadať s odpoveďou. Napríklad aj kam sa všetci tí ľudia, čo do jednej z najväčších synagóg u nás chodili, kam sa všetci podeli,“ vysvetlil v komentári svoj pohľad Martin.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu