V oravskom Múzeu kávy sprístupnili expozíciu, ktorá mapuje obchodovanie s kávou


Foto: V oravskom Múzeu kávy sprístupnili expozíciu, ktorá mapuje obchodovanie s kávou Foto: www.muzeumkavy.sk

Kávová kultúra sa už aj na Slovensku teší čoraz väčšiemu záujmu ľudí. Od instantnej a zalievanej kávy sme prešli k espressu, dokonca sme sa kávu naučili pripravovať aj rôznymi alternatívnymi spôsobmi. Málokto však vie niečo o jej histórii, a preto na Orave sprístupnili novú expozíciu.

Výstava, ktorú tento týždeň otvorili v Krušetnici na Orave mapuje obchodovanie s kávou vo svete. Nachádzajú sa v nej písomnosti o káve z roku 1900, historické faktúry či obalový materiál na kávu z roku 1930. 

Hlavnou dominantou múzea je mozaika z kávovníkových zŕn, ktorú pripravovalo 250 ľudí štyri roky. Na stene je použitých cez 400 kilogramov kávovníkového zrna, čo predstavuje približne štyri milióny zrniek. Z tohto množstva by sme mohli pripraviť vyše 60-tisíc porcií kávy.

„Návštevníci expozície môžu vidieť staré historické kasy, presso stroj, váhy, kávu a všetko, čo sa týka obchodu. V expozícii vystavujeme staré kávové náhradky z roku 1920, veľkou zaujímavosťou je napríklad cenník Juliusa Meinla z roku 1939,” priblížil zakladateľ kávového múzea Oravakafe Roman Florek.


Podľa Floreka sa o kávu zaujíma čoraz viac ľudí, chcú sa dozvedieť viac o jednotlivých krajinách a ich kultúre pitia kávy. Múzeum otvoril v roku 2015 a každý rok doň pribudne nejaká nová špeciálna miestnosť. 

„Teraz sme oficiálne otvorili ďalšiu časť, kde je kaviareň a návštevníci si môžu vyskúšať prípravu kávy zameranú na históriu. Je to príprava kávy v piesku na turecký spôsob,” opísal Florek. Okúsiť môžu aj pravé talianske espreso, ktoré má 25 mililitrov a je pripravované cez kávovar, ktorých je vraj len 70 kusov na celom svete.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu