Jubilejný 60. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej odštartuje 27. júla


Foto: Jubilejný 60. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej odštartuje 27. júla Foto: www.janosikovedni.sk

Jubilujúce Jánošíkove dni budú tento rok trvať až päť dní. 60. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční v dňoch 27. až 31. júla 2022. Organizátori pri tejto príležitosti  pripravili mimoriadne bohatý program, ktorý sa začne v stredu 27. júla večer v Terchovej, rodnej osade Juraja Jánošíka.

Počas 60. ročníka Jánošíkových dní sa predstaví v rámci 40 programových blokov približne 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Talianska a Ukrajiny.

Popri dominantných folklórnych programoch bude program vyplnený výstavami ornamentov či filmových a televíznych kostýmov, prezentáciami ľudových remesiel, tvorivými dielňami, školou tanca, divadelnými predstaveniami pre deti aj dospelých a inými sprievodnými akciami. Nebude chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej čiapky, ohňová šou či zbojnícka vatra.

Nezabudnuteľné zážitky tradične sľubuje terchovský galavečer, ktorý bude prebiehať v piatok 29. júla od 20:30. Folklórny výkvet Jánošíkovho kraja opätovne oslávi terchovskú muziku, ktorá je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.


Jubilejný 60. ročník festivalu vyvrcholí v nedeľu 31. júla originálnym predstavovaním furmanov a muzík. Galaprogram bude venovaný vlaňajšiemu zápisu prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Folklórne vystúpenia budú v rámci podujatia prebiehať na deviatich pódiách: amfiteáter Nad bôrami, areál pod sochou Juraja Jánošíka, Relaxačno-informačné centrum Terchovec, Kultúrny dom A. Hlinku, Terchovská galéria umenia, osada Jánošovia, areál pred obecným úradom, Diecézna svätyňa svätých Cyrila a Metoda v Terchovej a Mariánske námestie v Žiline.

Kompletný program tohtoročných Jánošíkových dní bude už čoskoro zverejnený na tomto odkaze. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu