Na severnom Slovensku vrcholí peľová sezóna tráv, najvyššie denné koncentrácie peľu zachytili aj v Žiline


Foto: Na severnom Slovensku vrcholí peľová sezóna tráv, najvyššie denné koncentrácie peľu zachytili aj v Žiline Foto: ilustračné

Peľová sezóna tráv prechádza svojím prvým vrcholom aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici a Bratislave.

Podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici sa peľová sezóna brezy už definitívne skončila na celom území Slovenska, a trávy sú aktuálne najsilnejším a najvýznamnejším alergénom týchto týždňov. 

„Denné koncentrácie peľu ihličnanov klesajú do veľmi nízkych denných hladín. Dreviny s vysokou produkciou peľu dokvitli a v ovzduší prevažuje peľ bylín. Je to najmä peľ tráv, skorocelu, štiavu a rastlín z čeľade pŕhľavovitých,” dodáva Lafférsová. 


Lafférsová zdôraznila, že aj v uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho peľová sezóna v teplejších oblastiach Slovenska už prešla svojím prvým vrcholom a na strednom a severnom Slovensku peľová sezóna tráv vrcholí v tomto období.

Množstvo peľu v ovzduší môže lokálne ovplyvňovať najmä ochladenie a zrážková činnosť. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu