ŽSK venuje 120-tisíc eur projektom na zlepšenie života a verejného priestoru, v hlasovaní vedie Ferrata na Martinkách


Foto: ŽSK venuje 120-tisíc eur projektom na zlepšenie života a verejného priestoru, v hlasovaní vedie Ferrata na Martinkách Foto: Žilinak.sk

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) podporí z programu Participatívne dotácie projekty na zlepšenie života a verejného priestoru sumou 120-tisíc eur. O podpore konkrétnych projektov rozhodne verejnosť v internetovom hlasovaní do 5. júla.

Krajská samospráva zriadila samostatnú webovú stránku, na ktorej sa nachádzajú informácie o jednotlivých projektoch. Verejnosť má na výber takmer 50 projektov z 11 okresov v kraji, vybrať si môže minimálne tri, ktoré svojim hlasom podporí. 

„Po zakliknutí minimálne troch vybraných projektov je potrebné vyplniť kontaktné údaje. Na uvedené telefónne číslo bude následne bezplatne zaslaný overovací kód. Po jeho potvrdení bude hlasovanie dokončené,” vysvetlila hovorkyňa ŽSK Eva Lacová s tým, že na jedno telefónne číslo je možné hlasovať iba jedenkrát. 

Žiadosť o poskytnutie dotácie mohli podávať obce na území ŽSK, neziskové organizácie, občianske združenia, nadácie i podnikatelia. Cieľom výzvy je podpora miestnych a komunitných potrieb v regióne.


„Zlepšenie pocítia nielen obyvatelia, ale aj návštevníci ŽSK. Z celkového objemu finančných prostriedkov sa 40 percent rozdelí rovným dielom a 60 percent na základe počtu obyvateľov jednotlivých okresov. Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 1000 eur a maximálna výška 4000 eur,” uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Stav hlasovania je pravidelne aktualizovaný a výsledky budú známe do siedmich pracovných dní od ukončenia hlasovania. V hlasovaní ku dňu 15. júna 2022 zatiaľ vedie projekt Výmena mostíkov na Ferrate HZS v Martinských holiach, ktorý získal 587 hlasov. 

Spomedzi ostatných projektov si najväčšiu podporu podľa počtu hlasov zatiaľ získavajú iniciatívy za zachovanie historických stavieb, ako sú Lietavský hrad, revitalizácia oddychovej zóny na hrade Blatnica či záchrana zrúcaniny kostola sv. Heleny v obci Stránske. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu