Aktuálne fotografie z rekonštrukcie zimného štadióna. Ako prebiehajú práce?


Foto: Aktuálne fotografie z rekonštrukcie zimného štadióna. Ako prebiehajú práce?
Galéria: 11 fotiek

Zimný štadión v Žiline je druhým najstarším štadiónom na Slovensku. Po mnohých rokoch sa dočkal výraznejšej rekonštrukcie.

“Po novom sa bude naša hokejová mládež prezliekať v nových šatniach, ktoré budú na úrovni tohto storočia,” povedal Radoslav Jakubov, výkonný riaditeľ MsHK Žilina.

Podľa jeho slov idú najväčšie peniaze práve do obnovy šatní mládeže v oboch halách. Druhá najväčšia investícia smeruje do obnovy striech obidvoch budov. Vo veľkej hale ide o opravu vnútornej časti strechy, svetlíkov a najmä miest, kde zateká voda. Na tréningovej hale je rovnako potrebné opraviť strechu na miestach, kde zateká.

V hlavnej hale pribudne vzduchotechnika, ktorá by mala zabezpečiť odsávanie kondenzu a výmenu vzduchu. Táto investícia prinesie veľké plus pre hru, hráčov, aj divákov, nakoľko už nebudú vznikať husté hmly. Nová vzduchotechnika prispeje k takému odvetraniu, aby nedochádzalo k zrážaniu vody na strešnej konštrukcii a aby voda nekvapkala na ľadovú plochu. V týchto prípadoch hráči poznajú situácie, kedy na ploche vznikali hrbolčeky.

Prínos pre divákov nastane v ohreve vzduchu, pričom pocitová teplota by mala byť o niečo vyššia ako poznáme doteraz. Ako však dodáva pán Jakubov, “netreba očakávať, že bude v hale možné sedieť v krátkom tričku.”

Ďalšia investícia, ktorá je práve vo verejnej súťaži, je výmena mantinelov, skiel, striedačiek, časomiery a trestných lavíc. Technológiu je potrebné zmeniť kvôli novým predpisom IIHF, ktoré uvádzajú nové rozmery mantinelov aj výšky ochranných skiel. Okrem splnenia medzinárodných kritérií prinesú tieto zmeny aj zlepšenie zážitku pre diváka, nakoľko ubudnú striešky na striedačkách a časomiera - získa sa tak lepší výhľad. Ďalšou veľkou výhodou bude zvýšenie bezpečnosti. Okrem týchto zmien čaká divákov aj výmena ozvučenia v hale.

Zmena pre verejnosť nastane aj v rekonštrukcií sociálnych zariadení. V šatniach aj v nových sociálnych zariadeniach bude automatická regulácia teploty vody, všetko bude fungovať na snímače ovládania. Opravou prechádza tiež strojovňa, avšak žiadala by sa výmena technológie, ktorá je momentálne používaná. A to z nepriameho chladenia na priame chladenie, ktoré je energeticky oveľa menej náročné a dokázalo by ušetriť financie.

“Po ukončení rekonštrukcie sa očakávajú aj menšie úspory na energiách. Znížiť sa má spotreba vody, aj spotreba energie, ktorá je potrebná na ohrev vody. Ušetrené peniaze síce nebudú veľké, ale bude ich možné investovať do ďalších potrebných vecí na štadióne,” dodáva Radoslav Jakubov.

Rekonštrukciu budeme sledovať aj ďalej a postupne prinesieme nové fotografie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu