Bude nová martinská nemocnica financovaná z eurofondov? Vláda môže prísť o peniaze, ak sa nerozhodne rýchlo


Foto: Bude nová martinská nemocnica financovaná z eurofondov? Vláda môže prísť o peniaze, ak sa nerozhodne rýchlo Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Univerzitnú nemocnicu v Martine v piatok 10. júna navštívili viacerí členovia Národnej rady Slovenskej republiky na čele s predsedníčkou Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo Janou Bittó Cigánikovou. Pozvanie prijala aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová a krajská riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

Dôvodom tohto stretnutia bola diskusia o možnosti financovania projektu výstavby novej nemocnice v Martine cez Plán obnovy a odolnosti, ktorý disponuje prostriedkami z Európskej únie. Rokovanie na túto tému podnietila vedúca projektového tímu novej martinskej nemocnice Martina Antošková spolu s poslancom mestského zastupiteľstva Michalom Uherčíkom.

O tom, ktoré nemocnice dostanú finančnú podporu z Plánu obnovy, má rozhodnúť vláda. Podľa predsedníčky Cigánikovej sú kompetentní rozdelení na dva názorové prúdy. Jeden podporuje financovanie projektov nemocníc v Martine, bratislavských Rázsochách a dvoch regionálnych nemocníc. Druhý smer inklinuje k voľbe nemocníc v Rázsochách, Trnave a Prešove.

„Podľa mňa, to, kam pôjdu peniaze z Plánu obnovy, by nemalo závisieť od toho, kto nemocnicu vlastní. Ani od politického rozhodnutia, ani od programového vyhlásenia vlády. Jediné, na čom by malo záležať, je osoh pre občanov,“ uviedla Jana Bittó Cigániková.

V prospech financovania výstavby novej nemocnice v Martine hovorí podľa Jany Cigánikovej niekoľko faktorov. Prihliada sa hlavne na komplikovanosť diagnóz a zákrokov, s ktorými sa lekári denne stretávajú, pričom martinská nemocnica je druhá na Slovensku v zložitosti prípadov pacientov.

Výhodou univerzitnej nemocnice je aj fakt, že má vytvorený najprepracovanejší projekt novej nemocnice. Pokiaľ totiž nebudú finančné prostriedky z fondov Európskej únie využité do určitého termínu, môže slovenské zdravotníctvo prísť o možnosť tejto dotácie.


„Tlačí nás čas a môže sa stať, že o tieto peniaze prídeme, pretože sa nebudú stíhať termíny. Martinská nemocnica je termínovo pripravená najlepšie ako môže,“ vysvetlila Jana Bittó Cigániková.

O tom, že je projekt novej univerzitnej nemocnice v Martine skutočne realizovateľný sa snažili hostí presvedčiť Martina Antošková a Ľubomír Pepucha z projektového tímu. Podporu martinskej nemocnici vyjadrila aj Erika Jurinová, podľa ktorej je Žilinská župa pripravená aj na ďalších stretnutiach oponovať tvrdeniam, že nová nemocnica nemá šancu byť postavená.

„Všetci si uvedomujeme, že nemocnicu v Martine treba postaviť. My sme ju začali plánovať bez ohľadu na to, či sme vedeli, že raz bude možnosť čerpať prostriedky z Plánu obnovy a sme pripravení projekt zrealizovať,“ dodala Martina Antošová.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu