V Liptovskom Mikuláši chcú predísť čiernym skládkam policajnými kontrolami aj rozmiestnením fotopascí


Foto: V Liptovskom Mikuláši chcú predísť čiernym skládkam policajnými kontrolami aj rozmiestnením fotopascí Foto: ilustračné

Vo viacerých mestských častiach Liptovského Mikuláša sa našli po jarnom upratovaní kopy trávy a konárov vyhodené na voľnom priestranstve. Obyvatelia sa vyhadzovaním odpadu mimo nádob dopúšťajú priestupku, ktoré má za následok vznik čiernych skládok. 

Smetiari nie sú povinní automaticky upratovať odpad naokolo a dokonca by to robiť ani nemali. Likvidáciu takejto čiernej skládky preto musí mesto tiež zabezpečiť zvlášť,” informuje hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Ročne to mesto stojí desiatky tisíc eur, preto budú zavedené opatrenia, ktoré pomôžu vzniku čiernych skládok predchádzať. Lokality s veľkoobjemovými kontajnermi v Liptovskom Mikuláši budú podľa hovorkyne Čapčíkovej niekoľkokrát denne kontrolovať mestskí policajti. Samospráva podľa nej uvažuje aj o rozmiestnení fotopascí.

Mesto má zo zákona povinnosť rozmiestniť veľkoobjemové kontajnery na biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a tiež objemný odpad dvakrát za rok, vždy na jeden deň. V Liptovskom Mikuláši ich môžu obyvatelia využívať týždeň počas jarného a týždeň počas jesenného upratovania. Tento rok boli tieto kontajnery k dispozícii od 28. marca do 4. apríla.

„Počas celého týždňa sme plné kontajnery vyvážali a prázdne ich vracali späť. Liptovskomikulášania sa týmto spôsobom zbavili 330 ton odpadu,” uviedla hovorkyňa. „problém nastal, keď sme po týždni kontajnery odviezli. Ľudia odpad naďalej vozili na miesta, kde boli predtým rozmiestnené.” 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu