Záhradkári aj protipožiarna ochrana v Liptovskom Mikuláši sú v ohrození. Vlastníkovi skončila platnosť na odber vody


Foto: Záhradkári aj protipožiarna ochrana v Liptovskom Mikuláši sú v ohrození. Vlastníkovi skončila platnosť na odber vody Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo v záhradkárskej oblasti mimoriadnu situáciu. Záhradkári v Kališti, Pod Hájom a Záhradnom meste Západ nemajú od jari prístup k vode, keďže vlastníkovi potrubia skončila platnosť povolenia na odber povrchovej vody z riečky Smrečianka.

V lokalite medzi Mútnikom a Hájom je tak ohrozené nie len pestovanie plodín a rastlinstvo, ale aj protipožiarna ochrana. V prípade požiaru by totiž hasiči nemali zdroj vody. V utorok 7. apríla preto zasadal mestský krízový štáb a jeho členovia sa zhodli na vyhlásení mimoriadnej situácie v lokalite.

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč sa vyjadril, že Slovenský vodohospodárky podnik vydá v krátkej dobe súhlas na odber vody, na základe ktorého vydá okresný úrad rozhodnutie. „Obidve inštitúcie prisľúbili promptné reakcie, záhradkári by preto mohli mať prístup k úžitkovej vode už v najbližších dňoch,” priblížil Blcháč.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu