V Martine zajtra začne najstarší literárny festival na Slovensku Slovesná jar


Foto: V Martine zajtra začne najstarší literárny festival na Slovensku Slovesná jar Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Hoci sa už pomaly blíži leto, v Martine zajtra začne Slovesná jar. Najstarší literárny festival na Slovensku bude trvať od pondelku 6. júna do štvrtku 9. júna.

Počas týchto dní do Turčianskej kotliny zavítajú rôzni umelci, literárni tvorcovia a osobnosti slovenskej kultúry. Program 56. ročníku Slovesnej jari sa bude odohrávať v rôznych častiach mesta. Svoje brány pre návštevníkov otvoria viaceré školy, pobočky Turčianskej knižnice, budovy Matice slovenskej aj Slovenské komorné divadlo.

Súčasťou programu sú viaceré besedy, prednášky a vernisáže určené pre rôzne vekové kategórie. Chýbať nebudú ani literárno-hudobné pásma, jedno z nich bude venované 170. výročiu úmrtia Jána Kollára. Počas festivalu budú zároveň vyhlásené výsledky 25. ročníka literárnej súťaže Paulíniho Turiec.


V utorok 7. júna Matica slovenská odhalí bustu Štefana Marka Daxnera pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Rovnaké výročie oslávia aj niekoľkí členovia slovenského hnutia štúrovci, ktorým budú v tento deň na hroby slávnostne položené vence.

Slovesnú jar zakončí program venovaný 100. výročiu slovenskej premiéry prvého hraného filmu Jánošík v Slovenskom komornom divadle.

„Na všetky programy Slovesnej jari 2022 je vstup zdarma. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia,“ uvádza oficiálny plagát festivalu Slovesná jar. Celý program podujatia nájdete na odkaze.

Miesto: Martin
Dátum: 06.06.2022 - 10:00    09.06.2022 - 20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu