Účastníci železničnej nehody pri Vrútkach hospitalizovaní v Žiline utrpeli najmä pomliaždeniny brucha a hrude


Foto: Účastníci železničnej nehody pri Vrútkach hospitalizovaní v Žiline utrpeli najmä pomliaždeniny brucha a hrude Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Pri včerajšej železničnej nehode medzi Vrútkami a Varínom sa zranilo 74 osôb, 34 z nich museli záchranné zložky transportovať do blízkych zdravotníckych zariadení. Žilinská nemocnica prijala sedem zranených, dnes zostávajú hospitalizovaní už len štyria.

Medzi privezenými zranenými cestujúcimi sa nachádzal aj jeden člen posádky vlaku. Traja pacienti boli po ošetrení prepustení do domácej starostlivosti, štyria vo vážnejšom stave sú naďalej hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie a chirurgie. Nikto zo zranených nie je v ohrození života.

„Od začiatku sme plne spolupracovali so záchrannými zložkami a na urgentnom príjme sme postupne prijímali pacientov. Personálne aj kapacitne bola u nás situácia od začiatku pod kontrolou a stabilizovaná, preto nebolo nutné aktivovať traumaplán,“ opísala priebeh včerajšieho večera Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina v príspevku na sociálnej sieti.

Cestujúci boli pri nehode zranení kvôli prudkému nárazu rušňa do odstaveného osobného vlaku. Väčšina pacientov ošetrených v žilinskej nemocnici utrpela pomliaždeniny brušnej a hrudnej dutiny, jedna zo žien mala zlomené rebrá. Žilinskí lekári ošetrovali aj jednu jednoduchú zlomeninu a otras mozgu, ktorý utrpel člen posádky vlaku.


Nemocnicu v priebehu včerajšieho večera navštívila aj Lenka Dunajová Družkovská, štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Vedenie žilinskej nemocnice ju počas návštevy ubezpečilo o bezproblémovom priebehu situácie na urgentnom príjme.

„Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali pri zásahu priamo na mieste a ďakujeme našim kolegom na urgentnom príjme, rádiodiagnostike, chirurgii a úrazovej chirurgii, ktorí opäť podali profesionálny výkon. Zároveň sa ospravedlňujeme pacientom za dočasné obmedzenia na urgentnom príjme v piatok večer počas doby akútneho príjmu pacientov z nehody,“ dodala žilinská nemocnica.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu