Mesto Žilina chce prevziať tenisové kurty na Karpatskej, nájomca sa ich odmieta vzdať bez kompenzácie


Foto: Mesto Žilina chce prevziať tenisové kurty na Karpatskej, nájomca sa ich odmieta vzdať bez kompenzácie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Mesto Žilina chce prevziať správu tenisového areálu na Karpatskej ulici na sídlisku Vlčince. Dôvodom má byť podľa samosprávy neplatná nájomná zmluva a osem rokov bezplatného využívania majetku mesta na podnikanie bývalého nájomcu.

O povinnosti nájomcu odovzdať parcelu, na ktorej sú vybudované tenisové kurty, rozhodol súd v roku 2014. Žilinská samospráva sa počas tohto týždňa rozhodla oficiálne prevziať dotknuté pozemky pod svoju správu. Nájomca sa ich však nechce vzdať bez kompenzácie za svoje investície, keďže kurty vybudoval na prázdnej parcele.

„V stredu 1. júna sa poverení zástupcovia mesta pokúsili o oficiálne prevzatie bývalého predmetu nájmu od bývalého nájomcu. Pozemok nechce odovzdať, keďže tvrdí, že doň investoval a bez náležitej kompenzácie od samosprávy sa ho odmieta vzdať. Mesto má za to, že nárok na vyplatenie zostatkovej hodnoty areálu dnes nie je daný,“ uviedol Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina.

Samospráva sa s bývalým nájomcom nedohodla na dobrovoľnom odovzdaní parcely a kurtov, ktoré majú byť podľa zákona zhodnotením pozemku a teda pripadnúť mestu. Vedenie mesta sa preto rozhodlo pristúpiť k exekúcii, ktorú bývalý nájomca vidí ako skonfiškovanie jeho majetku.


„Exekučný titul je stále platný a dnes mestu neostáva iná možnosť, ako ho uplatniť. K dobrovoľnému splneniu povinnosti zo strany bývalého nájomcu dodnes nedošlo a na základe doterajších rokovaní je zrejmé, že bez podmienky vyplatenia zostatkovej hodnoty areálu sa tak ani nestane,“ vysvetlil zámery mesta Vladimír Miškovčík.

Mesto plánuje prevádzkovanie tenisového areálu posunúť mestskej Správe športových zariadení, ktorá by sa mala postarať o zabezpečenie prebiehajúcej sezóny. Hovorca tiež spomenul možnosť vyhlásenia transparentnej súťaže o prenájom tohto areálu, do ktorej sa bude môcť zapojiť aj bývalý nájomca.

O svojich zámeroch s tenisovými kurtami a ďalších plánoch v oblasti športovej infraštruktúry na Karpatskej ulici mesto plánuje občanov informovať na stretnutí a diskusii v stredu 8. júna o 17:30 hod. v Základnej škole Karpatská v Žiline.

Nájomcu kurtov sme požiadali o vyjadrenie svojho postoja k rozhodnutiu mesta, jeho odpoveď prinesieme v ďalšom článku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu