Mladú ženu pri Liptovských Kľačanoch napadla medvedica, zo stretnutia si našťastie odniesla len zopár škrabancov


Foto: Mladú ženu pri Liptovských Kľačanoch napadla medvedica, zo stretnutia si našťastie odniesla len zopár škrabancov Foto: ilustračné

Aktualizácia

Pôvodná správa

Na lesnej ceste za obcou Liptovské Kľačany napadla v utorok 31. mája mladú ženu medvedica. K udalosti došlo okolo poludnia a v lokalite, kde sa denne bežne pohybujú turisti, športovci aj lesní robotníci.

Starosta Liptovských Kľačian Ján Hollý informoval o tom, že žena okrem drobných škrabancov neutrpela žiadne väčšie zranenia. Na traumatický zážitok však zrejme tak skoro nezabudne. 


Obyvateľka Liptovských Kľačian prechádzala na bicykli aj so svojím psom po ceste, ktorá spája Kľačiansku dolinu s Ľupčianskou. Podľa slov starostu medvedica vyskočila spod cesty, pričom mala pri sebe aj tri mláďatá. „Keď ju žena uvidela, zoskočila z bicykla, ľahla si na zem a rukou si kryla hlavu. Medvedica ju obkročila, zadnou labou jej stúpila na predlaktie. Pes do medvedice skočil a zahnal ju,” doplnil Hollý.

Žene následne prišli na pomoc lesní robotníci. Po incidente starosta obce kontaktoval Zásahový tím pre medveďa hnedého, aby sa dobudúcna zamedzilo ďalšiemu kontaktu medvedice s ľuďmi. Prečo sa však táto šelma vyskytuje iba dva kilometre vzdušnou čiarou od obce, kde ľudia chodia bežne, netuší. „Nechodí na odpadky. Nie sú tu krmoviská, senníky, kontajnery ani žiadne poľovnícke zariadenia slúžiace na prikrmovanie zveri,” dodáva. 

K stretu cyklistky s medvedicou došlo podľa manažérky pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristíny Bockovej v prirodzenom biotope výskytu medveďa hnedého. Taktiež upozornila na to, že v tomto období je ešte stále medvedia ruja a samice sa snažia chrániť svoje mláďatá. 

„Cyklistka sa so svojím psom dostala do blízkosti medvedice, zachovala sa však veľmi správne - zosadla z bicykla a ľahla si tvárou na zem. Medvedica preto vyhodnotila, že nepredstavuje pre medvieďatá hrozbu a nezaútočila,” uviedla Bocková.

Medvede tento rok na ľudí zaútočili už niekoľkokrát, podľa odborníka Michala Haringa zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého však nie je dôvod na paniku. Pri spozorovaní tejto šelmy si treba hlavne zachovať chladnú hlavu a nerobiť paniku. O tom, čo je potrebné urobiť, keď stretnete v lese medveďa, sme už informovali v tomto článku. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu