V Múzeu kysuckej dediny ožije staré kováčske remeslo


Foto: V Múzeu kysuckej dediny ožije staré kováčske remeslo Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Kov bol už v minulosti považovaný za jeden zo základných materiálov na výrobu nástrojov. Najrozšírenejším kovom bolo železo, ktoré od nepamäti spracovávali kováči. 

Práve tomuto remeslu bude venované podujatie Kováčska nedeľa, ktoré sa uskutoční 12. júna 2022 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Návštevníci skanzenu si môžu pozrieť prácu súčasných kováčskych majstrov a presvedčiť sa na vlastné oči o tom, že kováčska tradícia ešte nevymrela.

Žiara ohňa a plastickosť železa stále dokáže učarovať mnohým talentovaným ľuďom, v minulosti však bolo toto povolanie oveľa viac rozšírené. „Kováč býval skoro v každej väčšej osade. Popri náradí to boli klince, zámky či kovania. Um a technickú zručnosť kováčov však najlepšie možno obdivovať práve pri nástrojoch. Kováči pôsobili skoro vždy zároveň aj ako podkúvači. Okrem koní často pomáhali radami aj pri chorobách dobytka,” uvádza historik Kysuckého múzea Mgr. Adam Buchta 

To, čo v minulosti bolo vnímané ako remeslo, dnes považujeme za umenie. Sochári, maliari a iní umelecky tvoriví ľudia boli v tej dobe hodnotení zväčša len ako remeselníci a ich umelecký vklad nemal v očiach verejnosti takú hodnotu ako samotná remeselná zručnosť.

Umelecká tvorba neskôr predstavovala spôsob, ako stráviť voľný čas. Tak, ako ľudia začali vyšívať či maľovať ornamenty, aj kováči začali do svojich výrobkov odlievať rôzne značky, prípadne iniciály svojho mena. Týmto spôsobom sa dokázali aj odlíšiť od konkurencie. 

Na podujatí budú vystavené ukážky práce umeleckých kováčov a ďalších remeselníkov zo Slovenska aj z Poľska. Pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o kováčske remeslo si Kysucké múzeum pripravilo odbornú prednášku zameranú na históriu kováčstva. 


Program:

10:00 - 15:00 Prezentácia kováčskych majstrov

                       Prezentácia remeselníkov

                       Kuchyňa starých materí 

            13:15 Odborná prednáška o kováčstve 

13:30 - 15:00 Folklórne vystúpenie 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu