Šuteková reaguje na autobusovú propagáciu: Nejde o podporu Trabelssiemu, ale využitie legálnych reklamných možností


Foto: Šuteková reaguje na autobusovú propagáciu: Nejde o podporu Trabelssiemu, ale využitie legálnych reklamných možností Foto: FB/Karol Čepec

V súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami a voľbami do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia v novembri tohto roka, sa začínajú objavovať v mestách a obciach rôzne reklamy s jednotlivými kandidátmi. Niektoré z reklamných pútačov sú nelegálne, ďalšie sa zdajú byť ľuďom obťažujúce, keďže sa objavujú takmer všade. Na situáciu zareagovala aj iniciatíva Verejný smog, tá zároveň vyzvala politikov k ich odstráneniu.

Na sociálnych sieťach sa v posledných týždňoch čoraz viac skloňuje reklamná kampaň poslankyne Miriam Šutekovej, ktorá aktívne bojuje proti nelegálnej reklame a verejne vystupuje proti žilinskému podnikateľovi Trabelssiemu. Okrem toho, že sa jej tvár objavuje na lavičkách v Žiline a rovnako tiež na citylightoch, môžeme nájsť jej reklamu aj na autobusoch patriacich spoločnosti SAD Žilina, za ktorou stojí práve podnikateľ George Trabelssie.


Na skutočnosť upozornil verejne občiansky aktivista Karol Čepec: „Ale jej prezentácii na autobusoch prímestskej autobusovej dopravy SAD Žilina absolútne nerozumiem. Spoločnosť totiž patrí do portfólia podnikateľa G. Trabelssieho. Ani v tomto končiacom komunálnom volebnom období, sa s ním nepodarilo vysporiadať dlhodobo zamrznuté spory. Dokonca sa nerokovalo ani o čiastkových veciach, lebo časť poslaneckého zboru (16 poslancov z 31) navrhol v júni 2020 plejádu podmienok voči podnikateľovi, ktoré musel splniť, aby sa vysporiadanie vzájomných vzťahov mohlo posunúť ďalej. Medzi 16 poslancami bola aj pani Šuteková.“


Podľa slov poslankyne Šutekovej je reklama na autobusoch SAD Žilina jedna z mála možností legálnej reklamy v našom meste. „Nejde o žiadnu podporu pánovi Trabelssiemu, ale využitie legálnych možnosti, ktorou môžem dať verejnosti o svojej práci vedieť. Dlhodobo bojujem proti nevýhodným zmluvám so spoločnosťami pána Trabelssieho a nič sa na tom nemení. Máme zmluvu s československou agentúrou, ktorá poskytuje prenájom autobusoch a nie s pánom Trabelssiem,“ vyhlásila.

Reakciu Karola Čepca berie poslankyňa ako permanentný útok na jej osobu a hoci vyjadrenie názoru patrí ku základným princípom otvorenej a zdravej diskusie, Šuteková tvrdí, že im chýba primeraná dávka korektnosti a že vo svojich analýzach a postojoch nie je dôsledný. Zároveň poukazuje na prípad s poslancom Delinčákom, ktorý prevádzkuje v meste informačno-navigačné tabule.

„Navyše zatvára oči pred vážnym problémom, a to aktivitami jeho kolegu z klubu Iná Žilina Branislava Delinčáka, ktorý systematicky porušuje zákon a profituje z nelegálneho reklamného biznisu na mestskom území. Útočením na mňa i na ďalších poslancov Klubu za ZA sa pán Čepec zároveň snaží prekryť dlhodobé hodnotové problémy členov vlastného klubu,“ uvádza Šuteková.

V závere svojho vyjadrenia upozorňuje na výzvu žilinských architektov, ktorá sa obracia ku komunálnych politikom. Jej predmetom je žiadosť o odstránenie vonkajšej reklamy, teda i tej legálnej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu