Boj proti verejnému smogu v Žiline pokračuje, návrh na odstránenie nelegálnej reklamy bude opäť predložený


Foto: Boj proti verejnému smogu v Žiline pokračuje, návrh na odstránenie nelegálnej reklamy bude opäť predložený

Občianska iniciatíva Verejný smog už niekoľko rokov bojuje s premnoženou reklamou a vizuálnym smogom v meste Žilina. Skupina zložená z architektov a aktivistov na čele s Luciou Streďanskou tento rok pred voľbami pripravila verejnú výzvu pre kandidátov na poslancov a vedenie mesta aj Žilinského samosprávneho kraja. Jej cieľom je podnietiť politikov, aby zo Žiliny spravili na pohľad krajšie a čistejšie mesto.

Nedávno sme informovali, že Ján Polomský od 1. júna zruší všetky doteraz objednané billboardy a zastaví svoju vonkajšiu reklamnú kampaň. Zároveň však verí, že proti vizuálnemu smogu treba bojovať celoročne, nielen pred voľbami.

„Keďže som Žilinčan a milujem svoj domov, odhodlal som sa stopnúť celú outdoorovú kampaň. Týmto mojím gestom a ústupkom som znevýhodnil sám seba pred ostatnými kandidátmi. Verím, že moje gesto padne na úrodnú pôdu a pridajú sa ku mne aj ďalší kandidáti,“ dodal Ján Polomský.


Na výzvu žilinských architektov zareagoval aj Klub za ZA a doplnil ju aj o minimalizovanie reklamy aj na legálnych plochách. „Zaväzujeme sa, že žiaden z kandidátov a členov nášho klubu nepoužije v nadchádzajúcich voľbách vonkajšiu reklamu ako prostriedok na svoju prezentáciu a že neobnovíme v tomto smere už žiadnu z rozbehnutých a fungujúcich reklamných kampaní. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodla odstrániť všetky reklamné plochy, ktoré som v súčasnosti využívala na propagáciu svojej osoby a klubu za ZA. Uvedomujem si, že tento záväzok nás môže znevýhodniť voči iným kandidátom. Sme však ochotní toto riziko podstúpiť a rozhodnutie necháme na občanoch,“ uvádza predsedníčka Miriam Šuteková.


Šuteková zároveň vyzýva architektov, aby pripojili k výzve i požiadavku na odstránenie reklamy smerom k žilinskému poslancovi, ktorý na území mesta prevádzkuje nielen nelegálne reklamno-navigačné tabule, ale i nelegálne billboardové a reklamné plochy.


Klub za ZA taktiež vyhlásil, že na nastávajúcom Mestskom zastupiteľstve budú opätovne predkladať materiál, ktorý navrhuje odstránenie 100 kusov nelegálnych billboardov do konca roka 2022 a informačno-reklamných tabulí zo stĺpov trakčného vedenia MHD. 

„Podporíme uznesenie, v ktorom mestské zastupiteľstvo prijme dlhodobý záväzok pravidelne vyčleniť financie v rozpočte mesta Žilina na odstránenie aspoň 500 reklamných stavieb ročne, odstrániť všetky nelegálne reklamné stavby na území mesta Žilina do konca roka 2024 a nevyužívať majetok mesta, najmä verejné priestranstvá, na umiestňovanie reklamných stavieb a reklamných zariadení okrem tých, ktoré sú v súlade s platným územným plánom mesta Žilina,“ dodáva klub na záver svojho vyjadrenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu