Dychberúce výhľady, kúpanie v termálnom prameni, jednoduché i náročné túry: To všetko ponúkajú Chočské vrchy


Foto: Dychberúce výhľady, kúpanie v termálnom prameni, jednoduché i náročné túry: To všetko ponúkajú Chočské vrchy
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Lukáš Medveď

Liptov je nádherný horský región, ktorého špecifikom je spojenie hôr a vody. V zime je vďaka množstvu lyžiarskych stredísk top regiónom na zimné športy, v lete zas ponúka veľa možností na turistiku či dovolenku pri Liptovskej Mare, ktorá priam evokuje pobyt pri mori. 

Chočské vrchy patria medzi najkrajšie pohoria na Slovensku, ponúkajú fantastické výhľady na liptovskú kotlinu, Západné Tatry, Nízke Tatry, Malú Fatru aj Veľkú Fatru. Víkendový výlet v nich môže byť okrem výhľadov nabitý aj na kilometre a historické zaujímavosti.

Turistický nadšenec Lukáš Medveď dáva tip na trasu vychádzajúcu z lokality Havránok cez Prosiecku dolinu, Prosečné, Veľké Borové, Svorad až na pajtu na Grúni. Odtiaľ smerom na Lomné, Čerenovu skalu, Pravnáč a Liptovskú Annu až na Liptovský hrad, z ktorého sa dá zísť na Kalameny. 

V archeoskanzene Havránok nájdete ukážku keltských obydlí, ktorí boli podľa historických prameňov prvými obyvateľmi nášho územia. Preto môže byť skvelým výletom najmä pre rodiny s deťmi, ktorým môžete ukázať, ako žili naši predkovia. Lokalita ponúka aj impozantné výhľady na Liptovskú Maru.

Trasa cez Prosiecku dolinu vedie najmä skalnými bralami, k záveru návštevníkov čaká aj zopár rebríkov a vodopád. Ide o turistami vyhľadávané miesto, preto ak hľadáte menej frekventovanú trasu, Prosieckej doline sa radšej vyhnite.


Dá sa však z nej pekne prejsť po okolitých liptovských obciach, ako je Veľké Borové, kde padol meteorit, alebo Prestavaná, kde sa natáčala rozprávka Perinbaba. Kto sa cíti na náročnejšiu túru, môže vybehnúť na vrch Lomné. 

Čerenova skala a Pravnáč ponúkajú veľmi podobný, ale za to nádherný výhľad na okolie. Pod Pravnáčom nájdete pozostatky najstaršieho kostola na Liptove. Odtiaľ môžete vyjsť na Liptovský hrad. Treba však rátať s tým, že výstup trvá dlhšie ako sme zvyknutí z ostatných hradov, pretože je najvyššie položeným hradom na Slovensku.

Z hradu môžete následne zísť do doliny, v ktorej sa na konci nachádzajú prírodné kúpele Kalameny. Po túre môže byť hádam len máločo príjemnejšie, ako sa zrelaxovať v termálnom prameni. Voda prúdiaca z hlbín má 33 stupňov celzia, čo umožňuje pohodlné kúpanie i v chladnom a zimnom období. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu