Workshopy pripravovali ľudí na digitálnu budúcnosť. Záujem prišiel aj zo Žilinskej univerzity


Foto: Workshopy pripravovali ľudí na digitálnu budúcnosť. Záujem prišiel aj zo Žilinskej univerzity

Digitalizácia ekonomiky naberá v posledných rokoch čoraz rýchlejšie obrátky, čo sa priamo odráža aj na potrebách zamestnávateľov. Sme na tieto zmeny pripravení? Žilinská IT firma GLOBESY viedla sériu vzdelávacích workshopov, ktoré naznačujú, že dopyt po zvyšovaní digitálnych kompetencií u nás nechýba.

V digitalizácii patríme k pomalším

Príchod pandémie so sebou priniesol aj hlavné spúšťače zmien, ktoré otriasli pracovným trhom a vo veľkej miere začali ovplyvňovať povahu a štýl práce. Na jednej strane tak okolnosti prinútili firmy zrýchliť priebeh svojej digitálnej transformácie. Druhou stranou mince je však pripravenosť  pracovnej sily.

V Indexe digitálnej ekonomiky a spoločnosti, ktorý sa zameriava na pokrok krajín EÚ v rámci digitálnej konkurencieschopnosti, sa dlhodobo držíme na spodných priečkach. V minulom roku Slovensko obsadilo 22. miesto, rovnako ako rok predtým. Jedna zo sledovaných oblastí, v ktorej stagnujeme, je práve ľudský kapitál.

Dve slovenské IT firmy sa rozhodli pomôcť a vďaka podpore Európskeho sociálneho fondu pripravili vzdelávací projekt. Ten účastníkom priniesol možnosť naučiť sa pracovať s jedným z najrozšírenejších podnikových softvérov a výrazne tak zlepšiť svoje postavenie na stále sa rozvíjajúcom trhu práce.

Boom cloudových softvérov

Projekt sa zameral na riešenie SAP SuccessFactors, ktoré už dnes využívajú desiatky veľkých zamestnávateľov na Slovensku a ich počet má tendenciu ďalej rásť.

„SuccessFactors je zástupca cloudových HR systémov, na ktoré postupne prechádza čoraz viac firiem, ktoré potrebujú kvalifikovanú pracovnú silu. Desiatka z nich vstúpila do projektu v roly partnerov a otvorili svoje dvere pre úspešných absolventov,“ vysvetľuje Radovan Vojtek, projektový manažér firmy B-W-T plus, ktorá je iniciátorom projektu.

Tento softvér má už dnes viac ako 150 miliónov používateľov po celom svete a tieto čísla výrazne rastú aj na Slovensku. „Uchádzači, ktorí vedia so SuccessFactors pracovať, sú preto na pracovnom trhu čoraz žiadanejší“ uzatvára Vojtek.

Ušité pre potreby moderných zamestnávateľov

Na záujemcov čakali dvojdňové kurzy, kde sa pod vedením lektorov naučili riešiť situácie z praxe. „Tieto workshopy sú veľmi podobné školeniam, ktoré štandardne dodávame pre našich komerčných zákazníkov,“ približuje Ľubomír Novák, špecialista z firmy GLOBESY, ktorý zabezpečoval školenia.

Kurzy v hodnote stoviek eur mohli ľudia absolvovať bezplatne. Náklady pokryli eurofondy z Operačného programu ľudské zdroje.

Túto možnosť využili ľudia, ktorí sú aktuálne zamestnaní aj dlhodobo nezamestnaní. Približne tretina záujemcov prišla aj z vysokých škôl, medzi ktorými nechýbali ani študenti a zamestnanci Žilinskej univerzity.

Nováka potešil vysoký záujem: „Cieľom projektu bolo vyškoliť dvesto ľudí. Túto hranicu sme nakoniec ešte prekročili a registrácie sme uzavreli na čísle 219. Som rád, že absolventi od nás odišli sebavedomejší a získané znalosti im pomôžu nájsť si zaujímavú prácu, prípadne zvýšiť svoje kompetencie na ich súčasných pozíciách.“

Tento projekt sa realizoval vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR GLOBESY