Vo Varíne je posledných 34 hrobových miest


Foto: Vo Varíne je posledných 34 hrobových miest

Starosta Varína Michal Cvacho má v posledných týždňoch nepríjemné problémy súvisiace s nedostatkom hrobových miest na miestnom cintoríne. Posledných 34 hrobových miest obec nepredáva ani neprenajíma. Obec pritom má pozemky na vybudovanie nového cintorína, jeho výstavbu však neodporúčajú hygienici.

Cintorín praská vo švíkoch

Len 34 hrobových miest by nemuselo stačiť v prípade hromadného nešťastia alebo inej tragickej udalosti. Starosta sa snaží vyvinúť všetky kroky preto, aby situáciu vyriešil. Takisto sa k nelichotivej situácii vyjadrili domáci, vraj sa človek bojí zomrieť. Niektorí sa obávajú o to, že by museli hľadať hrobové miesto inde ako je pochovaná celá ich rodina. Obec pritom odkúpila pozemok o veľkosti 17 tisíc metrov štvorcových v blízkosti kostola. Problémom je však ochranné pásmo pohrebiska, ktoré sa nachádza v pásme podzemných vôd.

Nelichotivú situáciu s nedostatkom hrobových miest tak bude musieť vedenie obce Varín vyriešiť iným spôsobom ako vybudovaním nového cintorína na odkúpenom pozemku. Za jeden hrob platia miestni 6,60 eur na 5 rokov.

„Pri zriaďovaní pohrebiska upozorňujeme na jeho ochranné pásmo, ktoré je 50 m od hranice pozemku,“ vysvetlil regionálny hygienik Martin Kapasný. Problém je v tom, že pozemok pre nový cintorín sa nachádza v ochrannom pásme podzemných vôd. Vedeniu Varína tak neostáva nič iné, len inak vyriešiť posledný pokojný odpočinok svojich obyvateľov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Plus Jeden Deň