VIDEO: Občianska iniciatíva vyzvala žilinských politikov k odstráneniu reklám. Polomský zo záberov výzvu prijme


Foto: VIDEO: Občianska iniciatíva vyzvala žilinských politikov k odstráneniu reklám. Polomský zo záberov výzvu prijme Foto: Facebook/Verejny_Smog

Občianska iniciatíva Verejný smog už niekoľko rokov bojuje s premnoženou reklamou a vizuálnym smogom v meste Žilina. Skupina zložená z architektov a aktivistov na čele s Luciou Streďanskou tento rok pred voľbami pripravila verejnú výzvu pre kandidátov na poslancov a vedenie mesta aj Žilinského samosprávneho kraja. Jej cieľom je podnietiť politikov, aby zo Žiliny spravili na pohľad krajšie a čistejšie mesto.

Výzva za krajšiu Žilinu pozostáva zo štyroch bodov. Prvým z nich je žiadosť, aby kandidáti nevyužívali na svoju vlastnú propagáciu a zviditeľnenie vonkajšie reklamné plochy, najmä tie nelegálne. Občianska iniciatíva ďalej politikov vyzýva, aby v rozpočte mesta vyčlenili finančné prostriedky na odstránenie aspoň 500 reklamných stavieb za rok, pričom všetky nelegálne reklamné stavby majú byť odstránené do konca roka 2024. V poslednom bode aktivisti žiadajú kandidátov, aby sa zaviazali, že nebudú využívať majetok mesta Žilina na umiestňovanie reklamných stavieb a zariadení, ktoré nepovoľuje územný plán mesta.

„Tieto záväzky sú navrhnuté v súlade s presvedčením, že nemožno autenticky bojovať s vizuálnym smogom v meste a zároveň využívať nelegálnu reklamu na svoju propagáciu. Takisto nie je možné byť ako mesto pre ostatných príkladom a zároveň zarábať na prenajímaní vlastného majetku pre účely umiestnenia reklamy, ktorá je často v rozpore s územným plánom,“ uvádza iniciatíva Verejný smog vo svojej výzve.

Súčasťou výzvy pre kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva a funkciu primátora Žiliny, ako aj poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja je aj video, ktoré iniciatíva Verejný smog uverejnila na sociálnej sieti. Lucia Streďanská sa v ňom kandidátom prihovára pred reklamnou plochou propagujúcou Jána Polomského. Ten prijal zverejnenie videa prekvapivo dobre a dokonca sa rozhodol k iniciatíve pridať.

„To, že pani Lucia Streďanská natočila video, ktorého pozadie tvoril billboard s mojím vizuálom mi veľmi neprekáža. Avšak zdá sa mi to mierne účelové. Myslím si, že je naivné si myslieť, že keď každý politik zruší billboardovú kampaň, ovplyvní to vizuálny smog v Žiline. Napriek tomu som sa k tejto iniciatíve pridal. Podnikatelia robia kampane celoročne a to nikto nerieši. Väčší dôraz a tlak by sa mal vyvíjať na nelegálne postavené reklamné stavby a ich odstránenie,“ vyjadril svoj názor na iniciatívu a zverejnené video Ján Polomský.


Podľa Lucie Streďanskej by sa v meste malo nachádzať takmer 3000 reklamných stavieb, pričom predpokladá, že väčšina z nich nie je povolená. Na otázku, či je jeho reklamná kampaň zverejnená aj na nelegálnych plochách, nevedel s istotou odpovedať ani Ján Polomský.

„Pri zadávaní billboardovej kampane som neskúmal, či billboardy, ktoré si objednávam, sú postavené legálne alebo na čierno. Myslím, že takéto niečo nerobí žiadny politik, podnikateľ ani reklamná agentúra. Skúmanie by bolo veľmi náročné, zdĺhavé a možno aj bez výsledku,“ uviedol Ján Polomský.

Napriek tomu, že ho môže odstránenie vlastnej reklamy znevýhodniť oproti ostatným kandidátom, Ján Polomský vyhlásil, že od 1. júna zruší všetky doteraz objednané billboardy a zastaví svoju vonkajšiu reklamnú kampaň. Zároveň však verí, že proti vizuálnemu smogu treba bojovať celoročne, nie len pred voľbami.

„Keďže som Žilinčan a milujem svoj domov, odhodlal som sa stopnúť celú outdoorovú kampaň. Týmto mojím gestom a ústupkom som znevýhodnil sám seba pred ostatnými kandidátmi. Verím, že moje gesto padne na úrodnú pôdu a pridajú sa ku mne aj ďalší kandidáti,“ dodal Ján Polomský.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu