Historický kompas prevedie návštevníkov Liptovského Mikuláša minulosťou a tradíciami regiónu


Foto: Historický kompas prevedie návštevníkov Liptovského Mikuláša minulosťou a tradíciami regiónu Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš počas tejto letnej sezóny návštevníkom pripomenie svoju históriu. Projekt Historický kompas pomôže moderným spôsobom oživiť minulosť a tradície mesta, ale aj celého regiónu Liptov. Informovalo o tom mesto Liptovský Mikuláš v príspevku na sociálnej sieti.

V duchu minulosti sa nieslo aj otvorenie hlavnej sezóny. Liptáci nasadli do koča ťahaného koňmi a obliekli si historické kostýmy, aby pomohli oživiť centrum mesta a odkaz minulých čias. Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV pre turistov okrem tohto programu pripravila aj interaktívnu prechádzkovú trasu centrom mesta.

Na rôznych historických budovách boli umiestnené QR kódy, ktoré po načítaní do smartfónu záujemcov presmerujú na stránky, kde si môžu vypočuť autentické zvukové nahrávky o udalostiach, ktoré sa na týchto miestach odohrali. Oblastná organizácia cestovného ruchu verí, že takýmto netradičným spôsobom zvýši záujem dovolenkárov o spoznávanie histórie a čarovných tradícií Liptova.

„Historický kompas v centre Liptovského Mikuláša pripomenie, že práve tu v štyridsiatych rokoch 19. storočia založili Štúrovci spolok Tatrín a spísali na našej evanjelickej fare Žiadosti slovenského národa. Takisto, že budova niekdajšieho jezuitského kláštora je v súčasnosti jedným z najmodernejších interaktívnych múzeí v krajine – ide o naše Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva,“ vysvetlil Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš. 


Interaktívna prechádzka Liptovským Mikulášom nemá presne určenú trasu, turisti môžu začať kdekoľvek a postupne sa túlať po celom centre mesta a spoznávať odkaz minulých čias. Náučnú prechádzku môžu spojiť s občerstvením na jednej z mnohých terás mestských reštaurácií, barov či kaviarní.

Liptov treba zažiť. Chceme upriamiť pozornosť aj na naše centrá miest, ktoré sa tiež oplatí objavovať popri atraktívnych vodných parkoch, termálnych prameňoch, Liptovskej Mare, turistických chodníkoch, cykloturistických trasách či nádherných jaskyniach. Aj ony dotvárajú všetko to, prečo je Liptov právom považovaný za jeden z najatraktívnejších regiónov Slovenska,“ uviedla  Darina Bartková, výkonná riaditeľka organizácie REGION LIPTOV. 

.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu