Žilinská univerzita v Žiline sa prvýkrát umiestnila v rebríčku univerzít Round University Ranking


Foto: Žilinská univerzita v Žiline sa prvýkrát umiestnila v rebríčku univerzít Round University Ranking Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa v rebríčku ROUND UNIVERSITY RANKING 2022 (RUR) umiestnila prvýkrát od jeho vzniku, a to na 658. mieste. Spomedzi iných slovenských univerzít sa umiestnila ešte Univerzita Komenského v Bratislave

Rebríček je zostavený na základe 20 indikátorov, ktoré tvoria 4 oblasti hodnotenia: výučba (40 %), výskum (40 %), medzinárodná rôznorodosť (10 %) a finančná udržateľnosť (10 %). Rebríček čerpá podklady z Clarivate Analytics, inštitucionálnych informácií a z bibliometrických údajov databázy Web of Science.

Rebríček RUR je jedným z viacerých svetových rankingov, ktoré hodnotia výskumné univerzity. V aktuálnej trinástej edícii hodnotili 1150 univerzít z 85 krajín. Vo finálnej verzii rebríčka sa umiestnilo 1024 univerzít zo 76 krajín sveta.

Dominuje v ňom Európa s 394 univerzitami, z Ázie sa umiestnilo 384 škôl, 166 zo Severnej Ameriky, 35 z Oceánie, 25 z Afriky a 20 z Latinskej Ameriky.

Žilinská univerzita má snahu sa stále zlepšovať a umiestňovať sa čo najvyššie vo svetových univerzitných rebríčkoch. Na kvalitu výučby aj vedecké výsledky kladieme veľký dôraz. Sme radi, že nás zaradili do tohto svetového rankingu,“ povedal rektor UNIZA Jozef Jandačka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu