V Martine zložilo prísahu takmer 200 nových profesionálnych vojakov, vyše štvrtinu z nich tvoria ženy


Foto: V Martine zložilo prísahu takmer 200 nových profesionálnych vojakov, vyše štvrtinu z nich tvoria ženy Foto: Facebook/Ozbrojené Sily SR

V piatok 20. mája ukončilo sedemtýždňový základný vojenský výcvik 194 čakateľov prípravnej štátnej služby, z toho 55 žien. Slávnostné zloženie vojenskej prísahy sa konalo v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine.

Tento rok ide už o druhú skupinu absolventov základného výcviku. Vo februári zložilo prísahu 463 nových profesionálnych vojakov, čo bol podľa hovorkyne Ministerstva obrany (MO) SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej najvyšší počet nováčikov skladajúcich prísahu v jeden deň od existencie profesionálnych Ozbrojených síl SR. 

Vojaci zložením vojenskej prísahy sľúbili pri ochrane zvrchovanosti a nezávislosti Slovenska vynaložiť všetko svoje úsilie, a to aj s nasadením vlastného života.


„To je ten najväčší záväzok a to najcennejšie, čo môže človek pri výkone svojho povolania obetovať. Ďakujem, že ste si vybrali práve toto povolanie, a to aj so všetkými jeho rizikami a nástrahami, ktoré prináša,” uviedol štátny tajomník MO SR Marian Majer.

Absolvovaním vojenského výcviku nadobudli základné vedomosti a praktické zručnosti v ovládaní zbraní a prideleného materiálu, ktoré ich pripravia na výkon základných funkcií v útvaroch a zariadeniach Ozbrojených síl SR. Zároveň tým vytvoria predpoklady na ďalší odborný a kariérny rast v štruktúrach Ozbrojených síl SR.

„Po skončení základného výcviku čakatelia pokračujú ďalšími odbornými výcvikmi podľa svojho zaradenia. Po ich úspešnom ukončení následne nastúpia k príslušným útvarom Ozbrojených síl SR na predurčené funkcie,” vysvetlila Kovaľ Kakaščíková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu