Žilinský samosprávny kraj chce rozvíjať národné parky v kraji, jednou z ciest je vybudovanie návštevníckych centier


Foto: Žilinský samosprávny kraj chce rozvíjať národné parky v kraji, jednou z ciest je vybudovanie návštevníckych centier Foto: Facebook/Hraj ZA kraj

Žilinský kraj by sme mohli označiť aj ako “kraj chránených území”. Vyše 59 % jeho rozlohy tvoria chránené územia, pričom niektoré lokality patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Jánošíkové diery mávajú aj 350-tisíc návštevníkov ročne, Demänovskou jaskyňou slobody prejde ročne približne 100-tisíc ľudí. 

Rozvojová stratégia Žilinského kraja navrhuje rozvíjať regióny a turizmus, pričom budú rešpektované limity, ktoré chránené územia prinášajú. Samospráva preto chce podniknúť kroky, ktorými by sa zvýšila osveta o chránených krajinných oblastiach.

Jednou z ciest ako rozvíjať národné parky sú návštevnícke centrá, ktoré poskytujú základné informácie o území, sprostredkúvajú vzdelávacie aktivity či podporu pre turistov. „V zahraničí už úspešné fungujú, v Žilinskom kraji zatiaľ žiaden národný park nemá návštevnícke centrum. Vyvíjame iniciatívu pre ich vznik aj v našom kraji,” uvádza Žilinský samosprávny kraj. 

Župa je zároveň iniciátorom diskusie k téme národných parkov. V Národnom parku Malá Fatra totiž vznikla iniciatíva za zmenu štatútu z národného parku na prírodný park. Cieľom župy je tento konflikt mediovať a dospieť ku konsenzu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu